multumesc, chiar intocmeam adresa si ii informam, ca deoarece, avem documente justificative { proces verbal politie) precum si a faptului ca ele au fost recuperate, ei isi pastreaza dreptul de deductibilitate a tva-ului, deci nu au de ni-l factura. Deasemeni, ca tot ei ne-au avansat alta suma, dupa care au facturat cu totul altceva.
Referitor la factura seria............, emisa de societatea dvs, in data de 29.01.2013, va aducem la cunostinta, ca din punct de vedere fiscal, este eronat intocmita, netinand cont de prevederile Codului Fiscal, dupa cum urmeaza:
1. Au fost facturate un nr. de 34 radiante gaz metan, 5 buc ventilator si 1buc prelungitor, ca fiind livrare de bunuri. Conform art. 128, alin.1din CF, “ este considerata livrare de bunuri, transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si proprietar”- ceea ce nu este cazul, deoarece bunurile nu au putut fi livrate, ele neexistand( Bunurile constatate lipsă din gestiune nu sunt considerate livrări de bunuri, fiind aplicabile prevederile art. 148 şi 149 din Codul fiscal şi ale pct. 53 şi 54.). Consideram, ca potrivit contractului nr……./………. sunt considerate PENALITATI SI DESPAGUBIRI ( punctul VII din contract), iar In art. 137, alin.3, punctul b, din C.F., se specifica faptul ca nu sunt cuprinse in baza de impozitare ” sumele reprezentand , penalizari si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale. Avand in vedere ca furtul a fost dovedit si exista documente justificative ( art.148, al.1, pct.C din CF 2013), se pastreaza deductibilitatea tva-ul aferent acestor bunuri, deci el nu trebuie inclus in pretul total al bunurilor.
2. Prin adresa nr.599/29.01.2013, am fost instiintati de acest incident, precum si de cuantumul prejudiciului – 14.057,77 lei. Totusi in aceeasi data, am primit factura seria AVI01nr.98522, in suma de 17.431,63, pe care o consideram eronat intocmita, deoarece, prin nota de informare nr.920/08.02.2013 si adresa nr.935/11.02.2013, ne-ati informat ca au fost recuperate echipamentele si au fost valorificate , ca material recuperabil, astfel, cuantumul initial trebuind sa fie diminuat cu suma de 261.13 lei.Totusi, desi ne-ai informat despre acest fapt, nu a-ti facut nici o modificare facturii initiale.
In fapt, consideram, ca la intocmirea facturii, nu s-a tinut cont de prevederile codului fiscal si va solicitam stornarea ei si refacturarea cu suma corecta, nu ca o livrare de bunuri ci ca si penalitati si despagubiri.
CAM ASTA AM SCRIS REFERITOR LA TVA. RESTUL TINE DE PROCEDURI, CARE AU FOST INCALCATE SI VOR FACE REFERIRE LA ELE CEI IN CUNOSTINTA DE CAUZA. SPER CA E DE AJUNS.Multumes pentru consiliere, eu nu am mai avut asemenea cazuri
Buna ziua, iata si raspunsul primit, la adresa mea:
" art.137 (3), lit.b, cf, aprobat de Legea nr.571/2003:
BAZA DE IMPOZITARE CUPRINDE URMATOARELE:
Smele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/ sau tarifele negociate ( atentie la sfarsitul frazei)."
Pe scurt, au zis ca nu avem dreptate si mi-au trimis raspuns, exact ce am scris mai sus. Ei spun ca este vorba de despagubiri si nu de penalitati.
Daca mai aveti vreo sugestie, v-as multumi.