avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere tva aferenta penalizarilor contractuale
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere tva aferenta penalizarilor contractuale

O intrebare: o societate, care are un contract de prestari servicii cu o alta, cauzeaza un prejudiciu, din vina sa. Acest prejudiciu, ii este imputat, suma fiind cu tva. Acest tva se poate deduce, de catre societatea caruia i s-a imputat.
Cel mai recent răspuns: cristinamanu , utilizator 13:02, 25 Aprilie 2013
multumesc, chiar asa voi face. Am sa le fac o adresa scrisa, pentru ca ei se contrazic chiar si cu valoarea bunului,) avem de la ei doua adrese cu sume diferite, si tot de la ei, avem o adresa prin care ne instiinteaza ca bunurile au fost recuperate, dar defecte si au fost vandute la fier vechi, deci s-a si recuperat o parte din prejudiciu). Singura problema, ar fi contractul in care se prevede ca daca se constata un prejudiciu, acesta va fi imputat la valoarea de intrare a bunului ce reprezinta acel prejudiciu. O sa incerc sa le fac un raspuns, pe baza articolelor din codul fiscal, ce reglementeaza acest lucru. Daca aveti sugestii, va rog, ma-ati ajuta f. mult.Inca odata, multumesc.
Aspectul economic va prevala intotdeauna celui juridic, in sensul ca substanta economica a operatiunii este de baza in stabilirea tratamentului fiscal. Prevederile contractulale(forma juridica) trebuie interpretate in sensul stabilirii naturii economice a tranzactiei.
Pentru mine este clar ca operatiunea in cauza este cea care a fost descrisa mai sus si nu am niciun dubiu in privinta aceasta.
Faceti o adresa in care sa cuprindeti temeiul legal pentru care ar fi fost obligati sa intocmeasca factura fara TVA, sub sanctiunea neachitarii contravalorii acesteia in cazul in care vor persista in sustinerea punctului de vedere.
De asemenea valoarea de intrare a bunului in contabilitate este valoarea fara TVA, astfel incat va puteti prevala si de acest aspect.
multumesc mult, mi-ati fost de mare ajutor. m-am gandit si la posibilitatea de a face o adresa la serviciul consiliere la finante, iar raspunsul pe care mi-l va da, o sa il prezint acelei firme, mai ales ca, intre timp, mi-au parvenit toate actele. Beneficiarul a facut o multime de nereguli, de genul ca a transmis cateva adrese catre prestator, in care nici valoarea nici numarul bucatilor nu corespunde, o factura de la remat, in care s-a predat cu totul altceva decat in cele 3 adrese trimise pana in acel moment, iar pe factura intocmita catre prestator, sunt alte cantitati si alte obiecte. Nu mai zic ca la unele obiecte, in referatul intocmit de beneficiar, se specfica,la unele produse ca nu sunt functionale, fiind defecte. Peste toate acestea, nu au respectat nici prevederile contractuale, de a intocmi un proces verbal de constatare impreuna cu prestatorul. Acum am intrat in posesia actelor si am constat ca sunt facute in dorul lelii, de cineva care nu are habar. Iar pretul la care ar trebui facturat, este cel inregistrat in contabilitate, deci consider ca ar trebui scazuta amortizarea sau uzura, dupa caz.( initial am crezut ca e vorba de valoarea de intrare), pret pe care ar trebui sa mi-l documenteze cu acte (noi nu am vazut nici un document de provenienta).inca odata multumesc mult
Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, bunurile constatate lipsă din gestiune sunt considerate livrări de bunuri, prin urmare trebuie colectată taxa pe valoare adăugată. Fac excepţie de la această prevedere perisabilităţile, în limitele prevăzute prin lege, bunurile distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră, bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum şi activele corporale fixe casate, conform condiţiilor prevăzute în Normele metodologice la Codul fiscal.
Am studiat si art.128 din CF, si art.137, alin.3,lit.b, si si art.53.alin6 din 148, dar rezulta ca pentru ajustarea taxei pe valoare adaugata, imi trebuie o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. Deci sunt tot mai nelamurita. Ce e mai bine sa fac?

Buna ziua,

Cititi cu atentie textul invocat deoarece exista doua situatii acolo, si anume:
1.sumele reprezentând daune-interese, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă,
2.penalizările şi orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parţială a obligaţiilor contractuale, dacă sunt percepute peste preţurile şi/sau tarifele negociat.
Pentru cele precizate la punctul 2 nu trebuie hotarare judcatoreasca.
De asemenea, potrivit normelor art.128,
(5) Bunurile constatate lipsă din gestiune nu sunt considerate livrări de bunuri, fiind aplicabile prevederile art. 148 şi 149 din Codul fiscal şi ale pct. 53 şi 54.

In concluzie, nu aveti dreptate:)
Ideea este ca temeiurile legale pe care vi le-am exprimat in mesajele anterioare, sunt in opinia mea mai mult decat suficiente.
Pot sa va spun de altfel ca in practica m-am lovit de multe ori de spete similare si stiu punctul de vedere al organelor fiscale pe cazurile de acest tip.

Numai bine

Alte discuții în legătură

Facturare service auto goe1973 goe1973 Am o societate (platitoare de TVA) de service auto.Repar autoturisme avariate si primesc banii in cont de la societatile de asigurare dar nu imi deconteaza ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere factura popana popana Buna ziua! In cazul unui contract in care se stipuleaza ca furnizorul plateste penalitati pentru intarzierea livrarii bunurilor contractate, cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare material lemnos adela79 adela79 Buna ziua. Firma noastra (platitoare TVA) ar dori sa achizitioneze material lemnos de la un furnizor (platitor TVA), cu taxare inversa, in vederea livrarii ... (vezi toată discuția)