avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta pensionare

Buna ziua, mama mea in varsta de 58 ani impliniti in septembrie 2012 si cu o vechime de aproape 39 ani in invatamant ar vrea sa iasa la pensie. Intrebarile mele ar : mai exista o lege privitoare la pensionarea mai devreme a femeilor care a nascut si crescut mai mult de 2 copii( mama are 4 copii), stiu ca exista o astfel de lege la un moment dat. Daca da, pensia ar fi redusa?
Si intrebarea doi, daca acest lucru nu e posibil s-ar putea pensiona anul acesta avand aceasta vechime, fara a mai astept 1 an. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:57, 19 Aprilie 2013
Daca indeplineste conditia de stagiu,de 37 de ani si 8 luni,fara stagiu asimilat(cursuri universitare de zi)se poate pensiona anticipat,oricand doreste.
Daca nu indeplineste aceasta conditie de stagiu,isi poate deschiede dreptul la pensie anticipata cu penalizare.Daca isi deschide dreptul la pensie anticipata partiala incepand cu 01/09/2013 penalizarea va fi de 8,25% pentru 11 luni de anticipare.
Nasterea si cresterea copiilor nu mai aduc vreo reducere de varsta.
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua, Va multumesc pt promptitudine. Sa inteleg ca mama daca are acesti ani de vechime ( are 38 de ani si 6 luni la ora actuala), ar putea iesi la pensie inainte de varsta de 59 ani si 10 luni, (adica anul acesta) fara o diminuare a acestei pensii. Legile sunt foarte dificil de inteles pt un necunoscator ca mine. Va sunt resunoscator.
Daca indeplineste conditia de stagiu de 37 de ani si 8 luni,fara stagiu asimilat,poate sa-si deschida dreptul la pensie anticipata,fara penalizare.

Legea 263/2010

ART. 62

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala luciivan luciivan Buna seara!Am varsta de 57 ani si 6 luni si vechime in campul muncii de 38 ani. I ntrebarea mea este: Sunt penalizata daca ies la pensie anticipat?? Va ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata nina_69 nina_69 buna ziua , la data de 01.10.2014 implinesc varsta de 62 ani si 9 luni si am o vechime in munca de 43 ani fara armata . As dori sa stiu daca ma incadrez la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ninavasi ninavasi Buna ziua, Ma intereseaza si pe mine cand pot iesi la pensie anticipat daca am 36 ani lucrati ,dintre care 6 ani cu grupa a II-a, varsta de 59 ani-barbat. (vezi toată discuția)