avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de uzucapiune

Ziua buna.Cand sa casatorit tatal meu a primit de la tatal lui in 1975 un teren de 1000mp,1/2din el cu acte ,1/2 fara acte .Tatal meu a decedat in 1989.Cand sau facut retrocedarile( legea 18 ) tatal lui a primit pe titlul de proprietate si pe cei 500mp care ii daduse fara acte.In tot acest timp nimeni nu a avut nici o pretentie la acel lot ,noi ne-am folosit de el(avem constructii,este ingradit de noi,impozitul este platit de noi).Tatal lui avand 7 copii.Acum a decedat si el -in 2013-.Pot sa ma folosesc de dreptul de uzucapiune daca cineva din fratii lui tata vor sa aiba drepul la acest lot de pamant?(unul din ei este vecin cu noi si la el ma gandesc) Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: 50rin , utilizator 09:53, 19 Aprilie 2013
Pentru inceput trebuie sa stiti ca partajul este inadmisibil in cazul uzucapiunii.
Dreptul de proprietate asupra unui imobil si dezmembramintele sale pot fi inscrise in cartea funciara, in temeiul uzucapiunii, in folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, daca:
a) proprietarul inscris in cartea funciara a decedat ori, dupa caz, si-a incetat existenta;
b) a fost inscrisa in cartea funciara declaratia de renuntare la proprietate;
c) imobilul nu era inscris in nicio carte funciara.
In toate cazurile, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in cartea funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.
Pe de alta parte,drepturile celui care a fost inscris, fara cauza legitima, in cartea funciara, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate cand cel inscris cu buna-credinta a posedat imobilul timp de 5 ani dupa momentul inregistrarii cererii de inscriere, daca posesia sa a fost neviciata.
Este suficient ca buna-credinta sa existe in momentul inregistrarii cererii de inscriere si in momentul intrarii in posesie.
Numai bine!
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune henriettebondar henriettebondar As avea cateva intrebari in legatura cu [b]uzucapiunea extratabulara[/b],avand in vedere ,,perioada de tranzitie,, de la Codul Civil din 1864 la Noul Codul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a ... (vezi toată discuția)