avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exceptia tardivitatii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exceptia tardivitatii?

Termenul pravzut de art.33 din procedura insolventei, este un termen imperativ, de decadere?
Daca debitorul formuleaza contestatie impotriva cererii de deschidere a procedurii insolventei, mai tarziu de acele 10 zile, pot invoca exceptia tardivitatii? Este admisibila?
:coffee:
Cel mai recent răspuns: Meroiu Daniela , Avocat 11:22, 28 Februarie 2009
De principiu da, insa char daca se va respinge contestatia debitorului, si se va deschide procedura generala, nu inseamna ca debitorul va intra in faliment, urmeaza o perioada de observare, un eventual plan de reorganizare si abia apoi. Insa ca sa revin la intrebarea dvs, puteti invoca exceptia, care e admisibila..:)

Av. Gheorghe Alexandru
Pai..mai este un articol dupa acest art.33 (nu am program legislativ acasa) care zice ca daca contestatia este respinsa sindicul nu va accepta acel plan de reorganizare! Asa o fi?
Art. 33. - (1) În termen de 48 de ore de la înregistrarea cererii creditorului îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei, judecătorul-sindic va comunica cererea, în copie, debitorului.
(2) În termen de 10 zile de la primirea copiei, debitorul trebuie fie să conteste, fie să recunoască existenţa stării de insolvenţă. Dacă debitorul contestă starea de insolvenţă, iar contestaţia sa este ulterior respinsă, el nu va mai avea dreptul să solicite reorganizarea judiciară.
(3) La cererea debitorului, judecătorul-sindic îi poate obliga pe creditorii care au introdus cererea să consemneze, în termen de 15 zile, la o bancă, o cauţiune de cel mult 10% din valoarea creanţelor. Cauţiunea va fi restituită creditorilor, dacă cererea lor va fi admisă. Dacă cererea va fi respinsă, cauţiunea va fi folosită pentru a acoperi pagubele suferite de debitori. Dacă nu este consemnată în termen cauţiunea, cererea introductivă va fi respinsă.
(4) Dacă judecătorul-sindic stabileşte că debitorul este în stare de insolvenţă, îi va respinge contestaţia şi va deschide, printr-o sentinţă, procedura generală, situaţie în care un plan de reorganizare poate fi formulat numai de către administratorul judiciar sau de către creditorii deţinând împreună sau separat minimum 20% din valoarea masei credale şi numai dacă aceştia îşi exprimă intenţia de a depune un plan în termenul prevăzut la art. 59 alin. (1), respectiv la art. 60 alin. (2).
(5) Dacă judecătorul-sindic stabileşte că debitorul nu este în stare de insolvenţă, respinge cererea creditorilor, care va fi considerată ca lipsită de orice efect chiar de la înregistrarea ei.
(6) Dacă debitorul nu contestă, în termenul prevăzut la alin. (2), că ar fi în stare de insolvenţă şi îşi exprimă intenţia de a-şi reorganiza activitatea, judecătorul-sindic va da o sentinţă de deschidere a procedurii generale. În cazul în care, din declaraţia debitorului, făcută până la data pronunţării sentinţei, rezultă că acesta se încadrează în una dintre categoriile prevăzute la art. 1 alin. (2) sau a mai beneficiat de reorganizare în ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii, judecătorul-sindic va pronunţa o sentinţă de deschidere a procedurii simplificate.
(7) Prin sentinţa de deschidere a procedurii, judecătorul-sindic va dispune administratorului judiciar sau lichidatorului, după caz, să efectueze notificările prevăzute la art. 61.
Ce spune legea insolventei stiu! Intrebarea mea viza altceva: daca acea contestatie va fi respinsa mai poate debitorul propune un plan de reorganizare? Bine, din lege reiese ca in aceasta situatie doar administratorul judiciar sau creditorii o mai pot face...dar...ma gandeam la ce riscuri se expune un debitor cand formuleaza aceasta contestatie stiind ca ar fi posibil sa i-o respinga! Daca vrea sa propuna un plan de reorganizare ce sens mai are sa conteste? Daca i se respinge contestatia pierde si acel drept de a propune acest plan!
La aceasta contestatie, in calitate de creditor pot face Intampinare?

Alte discuții în legătură

Cale de atac dupa ce s-a dispus intrarea in insolventa mdcc mdcc Buna ziua, va rog sa ma lamuriti,care este calea de atac dupa ce s-a declarant starea de insolventa a unei societati,apelul sau recursul?Si care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Etapele parcurgerii termenelor pentru faliment sau insolventa helth2010 helth2010 Doresc sa stiu cum ma sa ma pregatesc in vederea contestarii deschiderii procedurii de faliment sau insolventa din partea unui creditor.Cat timp dureaza, cum ... (vezi toată discuția)
Insolventa societate comerciala care a solicitat creditorului esalonare de plati hades hades O societate cu care firma noastra are contract ne-a virat intr-o luna mai multa marfa decat am comandat..am refuzat primirea marfii in plus si am returnat-o cu ... (vezi toată discuția)