avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar

Va adresez urmatoarea intrebare:
In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea soldului unui credit bancar contractat de la o banca comerciala si gradul de indatorare este mai mare decat 3, cheltuielile cu diferentele de curs valutar in acest caz sunt deductibile sau nu?
Este vorba de interpretarea art. 23 din Codul Fiscal.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: amandeal , utilizator 15:23, 6 Aprilie 2009
Feni a scris:

sunt nedeductibile


Codul fiscal va contrazice:

Art. 23. - (1) Cheltuielile cu dobânzile sunt integral deductibile în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de îndatorare a capitalului se determină ca raport între capitalul împrumutat cu termen de rambursare peste un an şi capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la începutul anului şi sfârşitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit. Prin capital împrumutat se înţelege totalul creditelor şi împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
(2) În condiţiile în care gradul de îndatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobânzile şi cu pierderea netă din diferenţele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reportează în perioada următoare, în condiţiile alin. (1), până la deductibilitatea integrală a acestora.
(3) În cazul în care cheltuielile din diferenţele de curs valutar ale contribuabilului depăşesc veniturile din diferenţele de curs valutar, diferenţa va fi tratată ca o cheltuială cu dobânda, potrivit alin. (1), deductibilitatea acestei diferenţe fiind supusă limitei prevăzute la alin. (1). Cheltuielile din diferenţele de curs valutar, care se limitează potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente împrumuturilor luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare a capitalului.
(4) Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol.

Din cate stiu, Banc Post este o institutie de credit romana, iar pentru a fi deductibile, dobanzile si diferentele de curs valutar la imprumutul luat de la aceasta, nu sunt conditionate de marimea gradului de indatorare a capitalului.
Dobanzile ar fi nedeductibile in cazul in care banii ar fi imprumutati de la la asociati ( de exemplu ) si dob ar fi mai mare decat dobanda de referinta a BNR .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu dobanzile negut_dorina negut_dorina buna ziua,daca imprumuturile sunt luate de la banci romanesti mai mari de un an ex unicredit, leumi se mai calculeaza gr de indatorare sunt deductibile ... (vezi toată discuția)
Grad de indatorare mai mare decat 3 ioanaep ioanaep Buna ziua, In cazul in care gradul de indatorare al companiei este mai mare decat 3 dobanzile bancare se considera a fi nedeductibile, respectiv diferentele ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu dobanzi si diferente de curs valutar nicoleta_stan nicoleta_stan Referindu-ne la art 23 Cod Fiscal, la calculul impozitului pe profit, la un grad de indatorare >3 cheltuielile cu dobanzile si pierderea neta din diferente ... (vezi toată discuția)