avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit bancar cu ipoteca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit bancar cu ipoteca

Buna ziua
Ma aflu in situatia urmatoare: socrii mei (niste oameni extraordinari) si-au ipotecat apartamentul in vederea obtinerii unui credit pentru ca noi , 2 tineri la inceput de drum sa ne facem o casuta pe langa Bucuresti. Creditul este de 80 000 euro pe o peroada de 25 ani cu o rata fixa pe primul an (adica anul 2008) de numai 530 euro (iar euro era in ian 2008 cca 3.4 ron....) iar acum in ian 2009 (la un an de la contractarea creditului...si dealtfel conform contractului) ne asteptat sa se modifice rata deoarece devenea variabila. Cat credeti ca a ajuns rata? doar 740 euro:((. Va dati seama ce lovitura pentru noi. Nu am fost instiintati in scris ....doar la ghiseu cand am fost sa platim rata, ne-a zis casiera ca avem mai mult de plata......am platit , ce sa facem......Va dati seama ca daca atunci cand am inceput creditu plateam cca 1800 ron/luna...acum, cu criza asta si cu lipsa locurilor de munca, etc...platim 3250 ron/luna. Am cerut o recalculare o veirficare a calcului ratei din partea BCR pe site-ul lor la infoBCR dar binenteles ca nu au binevoit sa imi raspunda.....trebuiau in 30 zile sa imi dea un raspuns oficial. Au trecut 60 zile......I-am sunat de 3 ori in acest interval si mi-au spus ca se analizeaza situatia.......timp in care eu platesc de-mi fliuera buzunarele.....
Am citi in contract conditiile de modificare a dobanzi.....e ceva .... incredibil: pomeneste de indici Euribor/Libor mai pune cateva %, mai adauga nu stiu ce dobanda de referinta... , te trimite de la "Ana la Caiafa" de la un articol al altu'.....nimic concret, adica o formula, ceva dupa care sa ma verific cu ei.
Mai am 24 de ani de plata!!!.....Cel mai tare ma doare ca la mijloc este casa socrilor nostrii. Daca as face refinantare pe casa care am facut-o , bancile o vor subevalua si poate ca nici nu acopar creditu de pe apartament (din cauza crizei actuale).
Sunt sigura ca sunt o gramada de oameni in situatii similare...poate mai grave.....dar, am nevoie de o mana de ajutor. Nu stiu unde sa ma adresez.....iar ANPC nu stiu daca e o solutie....(parerea mea....asta din ce am mai aflat de la diversi colegi). As apela la un avocat...o consultanta...contracost binenteles..(acu ' cat mai am cu ce..;) ).
Ma gandesc ca daca ii dau in judecata (pe BCR) pe motiv ca nu are un contract clar/transparent/viabil.......si ca poate castig.........ma trezesc in situatia de a se rezilia contractul cu banca si sa fiu nevoita sa ii restitui banii pe imprumut. ce ma fac atunci?
Va rog.....daca aveti....daca puteti......o mica informatie......ar putea face minuni in viata noastra.
Va multumesc ca a-ti avut rabdare sa cititi intreg "romanu' ".
Cel mai recent răspuns: tutul cristian , utilizator 14:07, 7 Septembrie 2009
Din pacate nu puteti face mare lucru in acest caz avand in vedere faptul ca ati semnat pe o dobanda variabila. Dobanda se modifica in functie de cotatiile internationale privind dobanzile interbancare. Dupa parerea mea tot ce putei face este sa va rugati sa se reduca rata dobanzii.
Va multumesc pentru rapiditatea cu care mi-ati raspuns. Insa refuz sa cred ca nu am nicio solutie.
Eu stiu ca nu exista credit cu ipoteca pe o durata de 25-30 ani la care dobanda sa fie fixa. Incer sa va spun ca nu am avut alternativa - decat credit cu dobanda variabila.
Daca noi am facut acest contract de ipoteca in dec 2007 noua ordonanta data in dec 2008 se aplica si in cazul nostru?
Adica ma refer la urmatorul lucru: daca banca luna viitoare imi trimite o "felicitare" in care imi spune ca modifica dobanzi, etc = mareste rata creditului avem urmatoarele situatii:
1. ii raspund in scris ca nu sunt de acord. Ce urmeaza dupa?
2.nu ii raspund la "felicitare" din motive diferite (nu am primit plicu - deoarece nu vin recomandate ca sa se poata dovedii ca am luat la cunostinta.....iar termenul de 10-15 zile in care tre sa le raspund, curge...; sau chiar nu vreau sa le raspund)
3.nu primesc plicu...dar cand ma duc la caserie imi spune ca am mai mult de plata - cica in urma modificari etc - si platesc ce sa fac ca sa nu intru in penalizari , astfel ei or sa considere ca daca platesc marita rata inseamna ca am fost de acord cu noua rata.

As vrea sa arat unui om de specialitate contractul de la banca - sigur se va gasi o portita pentru a stopa/controla cresterea ratelor.Cui m-as putea adresa?...cat m-ar costa?:(

Am 28 ani...., acum am o casuta (mica...da' e a noastra ;)) si ganditi-va ca ar cam trebui sa ma gandesc la un copil....as putea oare sa ma incumet la asa ceva in conditiile date?! Nicio sansa!......si astfel poate peste 24 ani, daca mai apuc...si daca tehnologia o sa imi permita.....o sa imi "cumpar" cu un ajutorul unui alt credit un bebe....:D

Va doresc tuturor numai bine...si sa trecem cu bine prin si peste aceasta criza!
In primul rand trebuie verificat contractul, dvs vreti o solutie reala la o problema reala, dar discutiile de aici sunt doar simple discutii...pentru largirea orizonturilor, dar nicidecum pentru scaderea ratei#-o
Ideea este ca in momentul notificarii, dvs. aveti doua optiuni: sa acceptati modificarea bancii, sau sa o respingeti, caz in care contractul de credit se reziliaza si dvs. trebuie sa restituiti tot creditul, din surse proprii sau din refinantare.
Acum, daca tot vorbim de criza si lipsa banilor, o reclamatie la OPC nu costa nimic, nu e nevoie de un specialist ca s-o redacteze si e chiar indicat sa incepeti in acest fel demersul dvs. impotriva ratei crescute.
Continuati sa transmiteti bancii solicitari de explicatii in privinta calculului ratelor dvs., pastrati confirmarea lor de primire - trimiteti si in centrala bancii, nu doar pe plan local.
Daca aveti posibilitatea sa postati un scan lizibil dupa contract,s-ar putea sa gasim solutii.
cam in aceeasi situatie sunt si eu. vroiam sa stiu ce ati mai facut. multumesc

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar la banca florenta_22 florenta_22 In primul an am avut rata fixa 302 euro/ luna, am \"prins\" o oferta cu dobanda curenta de 5.8 %/an, in anul urmator-2009 ne-a crescut rata la 446 euro/luna,cu ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale cu ipoteca si riscul de lichiditate hevior hevior In luna mai 2008 am contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca (in euro) la ING Bank. In contract scrie asa: [i]Rata dobanzii folosita pentru ... (vezi toată discuția)
Credit de consum Madhawk Madhawk Buna ziua, Am un credit de consum in euro cu dobanda variabila din anul 2007. Pana in prezent dobanda variabila a fost de fapt crescatoare, fara a scadea cand ... (vezi toată discuția)