avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta de la fostul angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta de la fostul angajator

Buna ziua,

Adeverinta cu vechimea in munca si salariu de la fostul angajator este obligatorie pentru angajarea la urmatorul loc de munca , sau ea este emisa pentru calculul pensiei .

Care sunt documentele obligatorii pentru angajare la alt loc de munca? si ce trebuie de la ultimul loc de munca obligat?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:17, 22 Aprilie 2013
Angajarea in alta parte nu este conditionata de prezentarea adeverintei de vechime de la fostul loc de munca ...

Adeverinta de vechime este necsara pentru stabilirea vechimii in munca, in specialitate , la stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj , dar si la pensie.

Nu exista niciun act normativ care sa prevada ce documente sunt encesare pentru o noua angajare .. acestea sunt stabilite de catre noul angajator si pot fi : copii de pe actele de identitate, actele de studii , de pe carnetul de munca si/sau adeverintele de vechime, cazier judiciar etc.

Solicitarea de catre noul angajator a copiilor de pe actele care atesta vechimea in munca nu poate fi de ajutor decat in cazul in care se acorda anumite sporuri calculate in functie de vechimea in munca.

La noul angajator este indicat sa se prezinte o adeverinta de la fostul angajator (de obicei este nota de lichidare) in care se mentioneaza numarul de zile lucrate si veniturile realizate in ultimele 6 luni, in eventualitatea unui concediu medical pe care noul angajat l-ar putea avea in primele 6 luni de la angajare, precum si numarul de zile de concediu medical de care a beneficiat in ultimele 12 luni, tot pentru acest lucru.
Fara aceste date noul angajator ar face un calcul eronat al indemnizatiilor medicale care s-ar plati pentru acest angajat.



Norme din 2006 de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 38
(1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.

ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevãzute la alin. (1), plãtitorii de indemnizaţii au obligaţia sã elibereze adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical aferent fiecãrei afecţiuni în parte.
Cred ca faceti o confuzie , una este adeverinta de vechime mentionata in mesajul initial si alta este adeverinta la care va referiti dvs ... nu cred ca scopul acestui Forum este sa se creeze confuzii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Am raspuns la intrebarea:
Care sunt documentele obligatorii pentru angajare la alt loc de munca? si ce trebuie de la ultimul loc de munca obligat?


Va asigur ca nu doresc sa creez confuzii, ci doar sa lamuresc userul.
Fac angajari si intotdeauna solicit noilor angajati nota de lichidare/adeverinta cu datele specificate in mesajul initial. Am avut si cazuri de concedii medicale in prima luna de la angajare si am putut calcula corect indemnizatia folosind datele primite la angajare.
Aici nu este vorba despre concedii medicale , cititi mai bine intreg topicul ... iar textul de lege invocat de dvs nu se refera la nicio obligativitate a salariatului sa prezinte asa ceva ...

Nicun text de lege nu reglementeaza expres actele necesare pentru o noua angajare .. asa ca, ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem.

Alte discuții în legătură

Cartea de munca brg brg am primit cartea de munca acasa de la fostul angajator si vad ca perioada de preaviz nu i trecuta ,se poate? si ce trebuie sa fac acum cu aceasta carte? ... (vezi toată discuția)
Cerere de somaj eu1984 eu1984 Buna ziua, Puteti, va rog, sa-mi spuneti care sunt pasii care trebuiesc urmati pentru a depune o cerere de somaj ? Va multumesc mult! (vezi toată discuția)
Demisie crysstone crysstone buna ziua in data de 30.09.2011 mi-am scris demisia in care am stipulat ca ultima zi de munca v-a fi in data de 28.10.2011. in aceas zi mi s-a comunicat ca ... (vezi toată discuția)