avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriere datorii bancare persoana fizica
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriere datorii bancare persoana fizica

Buna ziua,
Am si eu o intrebare care ma framanta. Acum aproximativ 4 ani am girat o cunostinta din Romania pentru achizitionarea unui apartament.
Contractul apartamentului nu este pe numele meu. Doar semnatura ca girant in banca din Romania. Acum cateva zile am primit 2 scrisori de la un executor judecatoresc din Romania.
Intre timp m-am stabilit la Tel-Aviv unde am un apartament si cont in banca. In Romania nu mai am nici un bun: conturi in banci sau alte bunuri. Apartamentul din Romania va fi scos la licitatie in luna mai. Sunt convins ca suma obtinuta prin licitatie nu va acoperi imprumutul bancar.
Eu nu am beneficiat de apartamentul acesta. Doar am vrut sa ajut pe aceasta cunostinta.
Exista posibilitatea sa fiu executat si eu? Adica sa pierd apartamentul din Tel Aviv si banii din contul meu din Israel?
Traiesc modest si am muncit pentru fiecare banut pe care l-am castigat foarte greu, aici. Din cauza unei prostii.
Am citit pe site ca prescrierea unei datorii se face dupa 3 ani de la ultima rata. Dar ca la fiecare rata se aduna 3 ani.
Citat:
"In ce priveste termenul de prescriptie, el este de 3 ani de la scadenta dar va fi calculat pentru fiecare rata in parte. Adica, daca aveti un imprumut ce trebuie restituit in 24 de rate lunare, pentru fiecare rata curge un termen distinct de trei ani, care incepe din luna in care trebuia achitata rata respectiva.
Avocat Boncu"
Daca am inteles bine: 24x3=72. Se prescrie dupa 72 de ani?!!!
Poate cineva sa ma lamureasca? voi ramane indatorat.
Ma scuzati pentru intrebarea prea lunga dar am vrut sa fiu cat mai exact.
Va multumesc anticipat pentru lamurirea de care am mare nevoie.
:O:((
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 11:17, 23 Aprilie 2013
Nu, modalitatea aritmetica expusa de dvs este gresita, oricum in cazul semnalat , datorita neplatii consecutive a ratelor contractul de credit a fost reziliat in acest caz banca solicita plata integrala a soldului, de la acel moment a inceput termenul de prescriptie de 3 ani de a cere executarea silita, ceea ce creditorul a si facut. In prezent urmeaza executarea silita prin vanzarea bunului ce a constituit garantie ipotecara. Daca in urma vanzarii nu se acpoera creanta, banca are la indemana, pentru restul soldului datorat de debitor sa inerce executarea altor bunuri ale sale, sa popreasca conturi bancare ale sale si evident ale girantului. Pe scurt neavand bunuri in Romania ci in Israel, puteti sta linistit.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Totus am anumite indoieli. Romania are multe acorduri bilaterale cu Israelul , in aproape toate domeniile. Este posibil ca mana lunga a bancilor sa nu ajunga si in Israel?
Cu deosebita stima si respect, Andrei
Asa cum ati intuit in mod corect, daca banca are cunostinta despre bunurile detinute in Israel, ar putea, in conformitate cu legislatia de acolo, sa se indrepte prin executare silita si asupra acelor bunuri. E mai greu insa, si nu se fac astfel de verificari decat atunci cand sunt obtinute informatii in prealabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar plec din tara qwertsqwertys@yahoo.com qwertsqwertys@yahoo.com Buna ziua, impreuna cu sotia avem 3 credite ipotecare valoare aproximativa 80.000 euro, acesate in perioada 2006-2008. nu am avut niciodata intarzieri la ... (vezi toată discuția)
Rate banci crocodilu1963 crocodilu1963 ce se intampla daca nu mai pot plati ratele la banci?X-( (vezi toată discuția)
Neplata ratelor ejur ejur Buna ziua, Daca nu reusesti sa platesti ratele la un credit de nevoi personale, in cazul actionarii in jud care sint pasi? Ce poate banca sa popreasca? (vezi toată discuția)