1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca:
- va inceteaza contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie), emisa de angajator.
Buna ziua si Hristos a Inviat.
am nevoie de ajutorul dumneavoastra, revin cu o intrebare : in data de 30 Aprilie a.c., m-am prezentat la locul de munca pentru a mi se inmana decizia de desfacere a contractului de munca, tot in acea zi de 30 Aprilie, m-am dus la Oficiul de Somaj, din raza de domiciliu, de acolo am primit informatia : pentru a beneficia de continuitate in munca trebuie sa ma incadrez in 9 zile calendaristice, si sa aduc actele necesare intocmirii dosarului de somaj, dar mi-a subliniat ca sa nu ma "grabesc" ca oricum nu ma voi incadra in cele 9 zile, ca nu am timp sa imi strang toate actele si ca oricum adeverinta de venituri de la administratia financiara va avea un termen de eliberare de aproximativ doua saptamani, apoi sa tin cont si ca ei ca institutie sunt bugetari si ca vor avea zile libere de 1- 2 Mai,apoi zilele pentru sarbatoarea Pascala. Intrebarea mea este : chiar exista acest BAREM DE 9 ZILE CALENDARISTICE ?
DACA EXISTA, ACEST INTERVAL NU SE DECALEAZA AUTOMAT DIN CAUZA ZILELOR LIBERE DE 1-2 MAI SI ZILELE DE PASTE ? APOI DE CE SE SOCOTESC 9 ZILE CALENDARISTICE ? CA DOAR PROGRAMUL CU PUBLICUL ESTE DE LUNI PANA VINERI NU SI SAMBATA SI DUMINICA .?
Multumesc frumos.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
...
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.
2. - Deoarece nu se precizeaza ce fel de zile sunt atunci se considera zile calendaristice.
- Indiferent de numarul de zile de sarbatoare legala acest termen nu se decaleaza.
3. - Daca nu veti depune actele la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la data concedierii atunci veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii.
-Perioada de somaj ramane aceeasi, indiferent cand veti depun e actele.
De acord cu dumneavoastra, dar ce vina avem cei pusi in situatia aceasta, de ce sa nu beneficiem de continuitate, de ce nu se tine cont de perioada in care bugetarii nu au lucrat ?
Asa cum am precizat, nu pot depune actele din cauzele precizate mai sus, de ce sa pierd banii si vechimea aferenta acelor 9-10 zile. din cauze birocratice eu am de suferit, o vad ca o nedreptate. Eu ce fac pentru acea perioada credeti ca voi primi o reducere a cotizatiei la intretinere..? Rugamintea mea ar fii de ce nu pot gasi o cale in care sa mi se deschida dosarul de somaj ducand o parte din acte, ca punct de referinta sa fie data de incetare si desfacere a contractului de munca. Ce vina am eu solicitand extinderea termenului de depunere a asa ziselor 9-10 zile cu zilele libere acordate bugetarilor ?!
Multumesc frumos pentru intelegere si sprijin.
1. Dvs. nu aveti nici o vina dar trebuie sa respectati prevederile legale chiar daca unele dintre ele nu va avantajeaza in anumite perioade de timp.
2. - Incercati sa gasiti intelegere la Agentia de Somaj sa va primeasca actele pe care le aveti, sub rezerva ca veti duce restul de acte in cel mai scurt timp.
- Adeverinta de la Fisc o puteati scoate mai din timp nu dupa concediere.