avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Actiune partaj - evaluarea bunurilor la preturile ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Actiune partaj - evaluarea bunurilor la preturile anului 2012

Buna ziua,
Este vorba de un partaj de bunuri comune.
La imobil una din parti a efectuat niste imbunatatiri in anii 2004-2006, iar acum expertul calculeaza valoarea imbunatatirilor la preturile anului 2012. Procesul este pe rol.
Este corect? Sau valoarea imbunatatirilor trebuia calculata la valoarea muncii si materialelor din anii 2004-2006?

Alta intrebare. Imbunatatirile cu faianta, linoleum, parchet, mocheta constituie cheltuieli voluptorii?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters191238 , utilizator 22:39, 25 Aprilie 2013
Accesati site-ul primariei din localitatea unde se doreste expertizarea imobilului in vederea partajului si cautati materiale intocmite si aprobate de catre Consiliul local, referitoare la coeficienti de actualizare locuinte si ctii. speciale. Aceste date sunt utilizate de catre expert pentru calcularea imbunatatirilor aduse constructiei, la pret actualizat pentru anul in care se doreste partajul.
Nu cunosc termenul de cheltuieli voluptorii !?
In dictionarul juridic rubinian apare termenul de cheltuieli voluptuarii. Acestea reprezinta sume de bani (sau munca) investite de catre posesorul unui lucru pentru a-si satisface placerea lui personala si care nu maresc valoarea lucrului. Proprietarul nu poate fi obligat sa restituie aceste cheltuieli, indiferent daca posesorul care le-a efectuat a fost de buna credinta sau de rea credinta.
Personal, nu cred ca imbunatatirile cu faianta, linoleum, parchet, mocheta, aduse unui spatiu de locuit, se incadreaza in definitia de mai sus a cheltuielilor voluptuarii, fiind vorba de cheltuieli normale pentru confort, igiena, etc.

Intrebarea mea era, daca valoarea materialelor de constructie si a muncii nu trebuia calculata la pretul anilor 2004-2006, atunci cand s-au achizitionat sau trebuie calculate la nivelul datei la care se efectueaza expertiza. Pt ca diferenta de pret dintre cel platit in anii 2004-2006 fata de anul 2013 este foarte mare.Am cautat pe site-ul primariei si nu am gasit nicio informatie.

Multumesc anticipat.
Kid a scris: "Intrebarea mea era, daca valoarea materialelor de constructie si a muncii nu trebuia calculata la pretul anilor 2004-2006, atunci cand s-au achizitionat sau trebuie calculate la nivelul datei la care se efectueaza expertiza."

Daca cititi cu atentie mesajul meu anterior, aspunsul este aici: "Aceste date sunt utilizate de catre expert pentru calcularea imbunatatirilor aduse constructiei, la pret actualizat pentru anul in care se doreste partajul." Deci se utilizeaza preturile reactualizate, din anul partajului.
Buna seara.
Atentie se calculeaza la nivel de 2012 dar se tine cont de uzura lucrailor( sunt intre 6 si 8 ani vechime). Fiecare lucrare executata are o durata de viata. Functie de calitatea si pretul lucrarilor acestea se pot incadra in lucrari voluptorii ( faianta cre depaseste cu mult pretul pietei , parchet esente exotice,obiecte sanitare placate cu matriale rare, etc. ) .
Va multumesc,
Marin Baescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se stabileºte valoarea de circulaþie a unui imobil? eugen82 eugen82 Am solicitat expertiza tehnica in constructii pentru evaluarea unui garaj la o data de acum 6 ani, data la care garajul a fost distrus de primarie, desi era ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri sanda2s sanda2s Buna ziua, am o mare problema, de aceea am nevoie de sfaturi si ajutor. Sunt casatorita din anul 1999 si urmeaza ca pe data de 24 februarie sa mergem la ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raportul de expertiza mobexport mobexport Buna ziua Va intreb pentru a o ajuta pe o prietena intr-o problema cu privire la un proces de partaj. Procesul se judeca in alta localitate (nu cea in care se ... (vezi toată discuția)