Buna ziua,
Va rog sa-mi dati niste informatii, despre ce ar trebui sa fac, in opinia dvs.avand in vedere situatia care e asa:
Stau intr-un bloc vechi in care sunt destui batrani iar cei tineri nu au timp- vin seara d ela munca - sau sunt chiriasi...in care de prin 2006,s-a asezat cu tupeu un tip de vreo 120 de kg ca presedinte, fiind f amabil in aparenta cu lumea..dar cu atitudine de |proprietarul | blocului,genul care a luat deja garsonierele la vreo 3 batrane dupa moarte, care, in urma cu 2 ani in 2011, la sedinta d ebloc a avut |curajul| - in ciuda protestelor mele - si a altor cativa sa o puna pe sotie administrator...ceea ce stiti..nu e deloc normal,-unii spun ca e ilegal,dar nu am gasit in 230 asta...datorita atitudinii lor tupeiste si fara sa tina cont ca oamenii - unii,se cearta cu ei,- nu vor sa arate facturi incepand din 2006, cotele sunt mari - 470 lei 3 persoane in februarie 2012 o garsoniera, nu accepta sa s epuna contoare pe calorifere sub pretexte puerile,ei sunt cei mai buni, etc..tin de ciolan..S-au strans mai multe elemente care ma fac sa cred ca ar putea fi vorba de o "afacere | de familie, deoarece: a)Destule chitante, in ciuda insistentelor mele, nu sunt scrise perioada, ci doar restante 2011- sau 2012,
Exista 2 stampile- una rotunda una dreptunghiulara- care sunt folosite cand una cand alta. PE cea cu rotunda nu e trecuta decat adresa, cea dreptungiulara are CUI..dar nu cont e posibil?
c)cota indiviza e mereu 1 la suta in loc de 0,82 si suntem 120 de apartamente, pretul la apa rece era 8 lei pana luna trecuta..- Apa Nova 4,7 lei incl TVA, au aparut si am foto in iun anul trecut salarii de la 1800 lei, la 2700 lei, FARA adunare generala. Nu au voie cf legii, in plus in fiecare vara, propun lucrari care nu sunt stricte ptr bloc, schimbarea usii, inlocuirea topoganului d egunoi, cu un simplu afis la avizier in timpul lucrarii! 9000 lei in 4 rate..a 50 d elei, incluse in intretinere,.aproape nimeni, desi am mers prin bloc nu a fost langa mine, decat cu semnaturi pe un tabel, ptr a cere sa vada chitanta cu care s-a platit lucrarea, ce firma, etc...In fine, banuind ca ceva nu e in ordine si saturandu-ma sa tot vad ignoranta multora din bloc,eu si inca o doamna in varsta fost administrator, am mers la regii -Radet, Apa..in februarie, unde am descoperit cu stupoare si groaza ca suntem datori aproape 1 mld...lei vechi, doar la Radet, apa Nova si Urban- 100 milioane-.Acest lucru m-a facut sa vin la prima sedinta dupa ce am anuntat aproape tot blocul cu copiile dupa raspunsuri si in fata oamenilor vreo 15 sa duc aceste copii...S-au inrosit, prima data au spus ca sunt falsuri iar cand s-a cerut factura d ela Radet de ex 3 oameni au vazut ca nu sunt falsuri..cum spuneau ei..M-au facut tot timpul ca sunt restantier, eu care mai am d eplatit 4 luni...le-am spus celor prezenti ca nu poti compara 4 luni de restanta cu 1 mld...ce s eintampla cu banii, deoarece restantierii, mai mult de 15000 d elei nu insumeaza...Acum, la a 2-a sedinta nu m-am putut duce- job- s-a dus sotia care la discutia lor doar depre noi, iar pe lista din martie, constat ca apar niste |penalizari" din anii 2010- 2011 cu 2600 lei restante recalculate de alt contabil decat cenzora- singura care era- prietena la catarama cu ei, concedii, etc...
in esenta,situatie e: Am avut o perioada de timp, cand am platit in oct 2011- pe sept 2010, dar si penalizari de 200 lei. In mai 2012, am primit pe usa o notoificare stampilat cu suma de 350 lei penalitati...am platit cf cotelor pana in mai, 2011, dar in iunie 2012, am platit 1600 lei- insumand iun2011- ian 2012 , urmatoarele fiind 1600 lei rest ian 2012 iunie partial12, 200 lei, iunie rest, avans iulie- care in urma calculelor mele e platita si iul inclusiv, urmatoarea fiind 300 lei inclusiv sept dupa mine dar scrisa d eea ca fiind rest iul, aug, avans sept 12. In aceste conditii, sotia a fost luni la ea- pe 15 april si i-a spus clar ca vrea sa plateasca pana la zi, vreo 1400 lei, administratora,a tacut, i-a taiat o chitanta de 1400 lei penalitati...sotia, a cerut nervoasa banii inapoi, i-a dat chitanta inapoi, administratora s-a inrosit, iar sotia a iesit. Eu am sunat vineri dimineata pe administratora, spunandu-i ca vreau sa ma inteleg omeneste si ptr folosul lor sia al meu, ca sa nu mai incarcam blocul, ptr ca stiu ca debitul principal alimenteaza penalitati, si sa nu s emai puna, alte penalizari de la regii, sa platesc - asa cum stabilisem cu 2 luni in urma, intretinerea la zi si ca contest acea suma imensa...ea mia- raspuns ca sotia a spus ca plateste penalizarile in AG, si ca ma roaga sa vin la un mediator..NU vreau si n-am de ce sa merg la mediator,- avand in vedere ca platesc maine restul cotelor la zi- ptr ca mai mult ca sigur, imi vor pune la plata si mediatorul care..se va sforta sa ma puna sa semnez o hartie cum ca imi "reesalonez penalizarile"dar d efapt, sotia intreband-o s-a enervat si mai tare, sustinand ca nu e tampita ,ea a spus ca plateste intretinerea in continuare,nicidecum niste penalitati de care nu stia in urma cu o luna de 2600 lei..e firesc nu?Pe lista de plata atasata, apar 3 rubrici de penalitati...una de 60 d elei- cea de 0,2% din oct 12 incoace, 800 lei care banuiesc ca vrea sa fie penalitate la penalitate, o fi cea de 350 de lei, din mai 12- ilegal- si cea noua de 2600 lei... ..Acum, vreau sa va intreb...e clar vorba de razbunare, ptr ca am facut scandal la AG,am facut contestatie in baza art 12 lit d cap 3,in termen de 10 zile catre ei, cerandu-le sa-mi explice in ce temei au recalculat asa zise penalizari in cuantum atata d emare, avand in vedere ca odata cu contestatia platesc restul si ajung la zi.. Nici nu vreau sa aud de asa ceva...Este o incercare d eintimidare,sau...chiar nu stiu ca exista o prescriptie dupa 3 ani- ian 2010- a penalizarilor..in plus, e bine daca scriu in contestatie de notificarea lor de 350 lei din mai 12, ca doar de ei e stampilata- avand in vedere ca aceasta in cazul unui proces poate fi o dovada ca atunci atat cereau ei? Au dreptul sa ceara retroactiv penalizari care DEPASESC cotele actuale de 1400 lei cu mult? Eu stiuca e ilegal..asa, poti sa te trezesti si luna viitoare ca au descoperit ca mai am 100 d emilioane din 2000 nu?in plus,daca nu vor sa primeasca restul de 1400 lei ca si sold 0, maine..daca trimit banii prin cont sau mandat postal pe adresa asociatiei, daca nu vor sa-i primeasca ce fac? Exista art 32 care spune ca ptr prejudicii aduse pres si adm ,cenzor raspund solidar.. Stiam ca debitorul poate plati ce doreste: eu doresc sa ajung la zi...ii mai trimit odata...?IN Cazul in care vor sa ma dea in judecata, mai e intemeiata actiunea lor daca platesc si ajung la zi cu cotele? eu cred ca nu... Ar fi bine sa merg la primarie unde d-na "cenzor stie pe cineva si la care asta avara au iesit corecti la control - zic ei- a plangerea unei vecine?
In cazul in care nu ma inteleg cu ei,unde inafara de primarie s epoate face o plangere?
Mersi frumos...
Nu va suparati, dar ati scris atat de amestecat, incat este foarte greu de inteles ce anume va intereseaza exact.
Ca sa reclamati situatia dv. intai de toate puteti sa va adresati la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari din primarie.
Daca vreti sa faceti o expertiza contabila, trebuie sa angajati pe banii dv. un expert contabil.
Ideea este ca nu cred ca veti avea sorti de izbanda cu un asemenea presedinte cu nevasta administrator sa prezinte actele. Mai degraba la solicitarea primariei.
In unele aspecte e posibil sa judecati gresit si prea subiectiv, ca de exemplu la cota-parte indiviza. Poate in realitate este 0.83 si in calcule sa se foloseasca aceasta valoare, dar la afisare sa se scrie 1, din lipsa de spatiu pe hartie.
Debitorul nu plateste ce vrea el, ci asa cum e legal, adica cote si penalizari in paralel. Administratorul nu poate sa va scrie, atunci cand incaseaza, ce reprezinta acele sume partiale deoarece nu are la casierie toata evidenta dv. defalcata pe categorii de sume si pe luni. Are lista de intretinere in care suma restanta este un total din toate acestea.
Stampilele pot fi si doua. Probabil una pe care o foloseste presedintele, aceea dreptunghiulara,si alta pe care o foloseste administratora. Nu e nelegal acest lucru.
Cred ca ar fi trebuit sa mergeti la mediator pentru ca acolo ati putea lamuri cateva lucruri care va intereseaza, in special penalizarile. Neducandu-va....nu aflati nimic, iar de la noi nici atat deoarece nu putem sa va calculam noi ce penalizari ar trebui sa platiti. Dar, daca nu vi le-a socotit pana acum, au facut rau. Ar fi trebuit puse de fiecare data cand existau sume in restanta penalizabile si acum ati fi fost in cunostinta de cauza. Dar nu e nelegal sa vi le socoteasca si acum. In fond e acelasi lucru, ori ca vi le-a pus acum gramada, ori ca vi le punea cu tzaraita si nu le plateati, ele tot se adunau. Important e sa vedeti daca suma ceruta ca penalizari este corect calculata.
Pai daca nu ati platit deloc penalizari, dar ati platit numai cotele principale, e normal ca la un moment dat penalizarile au intrecut ca marime cotele. Deci aici nu e ilegal nimic.
Penalizarile se calculeaza inmultind cota neachitata cu coeficientul de penalizare si cu numarul de zile pana cand este achitata.
Chiar daca nu va duceti la mediator, actiunea este deja declansata si ea costa bani, ca orice prestatie.
Mai grav este cu restanta la furnizori care, daca ce spuneti este adevarat si diferenta intre restantierii blocului si restantele la furnizori este atat de mare,.... aici este un semn mare de intrebare.
Pentru raspuns la obiect,este necesara dozarea si prezentarea concisa a informatiilor
1-Indiferent de vointa proprietarului,materializarea interesului acestuia se pooate realiza numai datorita existentei dezinteresului+lipsei de responsabilitate a membrilor proprietari
2-Daca suspectat nerespectarea dispozitiilor finaciar contabile,in temeoiul disp art 55 din L nr 230/2007 sesizati oficial serviciul specializat din primarie
Art. 55. - Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari.
Mai exista varianta contractarii in nume propriu de expertiza finaciar contabila cu persoana specializata memebra CECCAR
3-proprietarii detin drepturi si obligatii printre care HG nr 1588/2007
Art. 32
(1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
(2) Repartizarea cheltuielilor sau a obligatiilor financiare pe fiecare proprietate individuala revine administratorului, in cadrul contractului incheiat cu reprezentantul asociatiei de proprietari a condominiului. Lista de plata se semneaza de administrator si de un membru al comisiei de cenzori si se aproba de presedinte prin semnatura si aplicarea stampilei asociatiei, persoanele semnatare certificand si raspunzand de corectitudinea listei de plata.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
4-
Stiam ca debitorul poate plati ce doreste
Total eronat
Conform norme in domeniu ,la nivelul blocului de locuit in comun,exista obligativitatea achitarii concomitent a sumei de baza restanta +penalitatea aferenta
5-Incercati sa solutionati multitudinea de probleme,cu intelpciune si cu toleranta
Nu riscati sa va impuneti nejustificat punctul de vedere sau sa actionati sub imperiul impulsului de moment,pentru ca nu generati decat diferende si stare incompatibila cu o analiza responsabila si solutionare amiabila
Pentru a clarifica situatia dvs concreta solicitati presedintelui/cenzorului comunicarea fisei apartamentului ,unde teoretic ar trebui inregistrate succesiv si cronologic sumele si eventualele penalitati aplicate acestora
Radet
ianasi elena
Buna ziua!
La Radet avem in sold penalitati din anii trecuti drept pentru care am fost nevoiti sa facem esalonare in vara pentru deblindare apa ... (vezi toată discuția)