avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neacceptarea mostenirii in termen de 6 luni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neacceptarea mostenirii in termen de 6 luni

Bunaziua,
As dori sa aflu solutia la urmatoarea speta: sotia M are testament ca legarata universala, redactat acum vreo 20 de ani, nerevocat, de la sotul ei S, care a decedat in decembrie 2007. Ei n-au copii. Sotia n-a dat decaratia de acceptare a mostenirii, pana acum, la notar.Dar a acceptat tact, deoarece locuieste in apart., plateste darile, ia pensia de sotie de veteran, a inchiriat o alta casa din provincie, la care plateste si darile. Daca ea decedeaza, mostenitorii ei pot face doua succesiuni succesive?Mai pot ei accepta mostenirea sotului S, cu declaratie a 2 martori ca ea, M, a acceptat tacit?Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 20:23, 27 Februarie 2009
mostenitorii vor putea deschide suucesiunea dupa M si vor trebui sa o dezbata si dupa sotul lui M.
insa este mare pericol, deoarece daca sotul lui M a avut mostenitorii, acestia oricum pot ataca si oricand pot invoca exceptia prescrierii dreptului la optiune succesorala....deoarece am intalnit aceasta exceptie care a fost admisa, chiar daca mostenitorul a acceptat tacit mostenirea.
Ultima modificare: Vineri, 27 Februarie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
exista acte de acceptare tacita a mostenirii care sunt "nerasturnabile" - de exemplu plata unor taxe succesorale, sau plata taxelor si modificarea rolului fiscal pentru imobile. simplul fapt ca s-a luat o poza sau un covor din casa defunctului nu tine - dar sotia a continuat sa traiasca acolo, deci cred ca sunt suficiente motive care pot fi invocate ca fiind acte de acceptare tacita. aceste acte (modificarea rolului fiscal de ex.) ar fi bine sa fie facute inauntrul termenului de optiune de 6 luni, daca nu poate fi o problema!
avokitten a scris:

mostenitorii vor putea deschide suucesiunea dupa M si vor trebui sa o dezbata si dupa sotul lui M.
insa este mare pericol, deoarece daca sotul lui M a avut mostenitorii, acestia oricum pot ataca si oricand pot invoca exceptia prescrierii dreptului la optiune succesorala....deoarece am intalnit aceasta exceptie care a fost admisa, chiar daca mostenitorul a acceptat tacit mostenirea.



Cam greu de crezut că instanţa ar admite excepţia, atîta vreme cît există probe de neînlăturat privind acceptarea tacită. Iar în speţa expusă, închirierea unui bun din succesiune face dovada acceptării.

Pe de altă parte, moştenitorii soţiei supravieţuitoare, nefiind rude cu soţul decedat, nu pot accepta succesiunea acestuia, neavînd vocaţie succesorală. În schimb, după decesul soţiei, vor putea dovedi că aceasta a acceptat tacit succesiunea după soţul ei, iar bunurile testate de soţ în favoarea soţiei li se cuvin lor ca parte din patrimoniul beneficiarei testamentului.

inchirierea este un act de administrare - nu trebuie neaparat sa fie si unul de acceptare!
dar daca platea impozitul succesoral pentru jumatatea mostenita (plecand de la idea ca a fost bun comun), atunci acceptarea este in afara oricarui dubiu.
fgs, clarificăm nişte noţiuni?

1. Ce este acela impozit succesoral?
2. Plata impozitului este cumva un act de dispoziţie? Dacă nu, şi este un act de administrare, ce anume îi conferă un ascendent în ceea ce priveşte valoarea lui de act de acceptare, faţă de închirierea bunurilor din succesiune?

Alte discuții în legătură

Moºtenitori co_misaru co_misaru suntem 2 fraţi. tatăl nostru s-a recăsătorit cu o femeie care avea deja 1 copil şi au mai făcut unul împreună. tatăl a decedat. cum se împarte masa ... (vezi toată discuția)
Succesiune prescrisa emitoma emitoma Ce se intampla spre exemplu daca sotia supravietuitoare ,ca unic mostenitor de drept ,nu deschide si deci nu accepta succesiunea in termenul de 6 luni ? Cui ii ... (vezi toată discuția)
Mostenire, recunoastere drepturi succesorale adrianap33 adrianap33 Buna seara. Doresc sa supun parerilor dvoastra urmatoarea speta: M este fiica din prima casatorie a lui T. Dupa divortul de mama lui M, T se recasatoreste, ... (vezi toată discuția)