avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, recunoastere drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, recunoastere drepturi succesorale

Buna seara. Doresc sa supun parerilor dvoastra urmatoarea speta:
M este fiica din prima casatorie a lui T. Dupa divortul de mama lui M, T se recasatoreste, din aceasta a doua casatorie rezultand un fiu. De la data primului divort si pana la moartea sa, 30 de ani mai tarziu, T nu doreste sa aiba de-a face cu fiica din prima casatorie, neexistand relatii intre tata-fiica cu exceptia platii pensiei alimentare pana la finalizarea studiilor acesteia. Dupa decesul lui T, cea de-a doua sotie , impreuna cu fiul sau , merg la notar si deschid succesiunea dupa de cuius, fara sa o anunte pe M de aceasta intentie , mai mult, declarand in fata notarului ca in afara de ei (sotie supravietuitore si fiu) , nu exista alti mostenitori legali ai lui de cuius.T avea un apartament in coproprietate cu sotia nr. 2, despre care ii spusese lui M, in timpul vietii, ca este proprietatea exclusiva a sotiei sale, dinaintea casatoriei cu el, fapt neadevarat. M, nestiind ca se deschisese succesiunea, nu a acceptat in termenul legal de prescriptie (6 luni pe vechiul cod), mostenirea, mai mult, crezand eronat ca acel apartament este proprietatea mamei sale vitrege, nu a considerat ca are vreun drept dupa tatal sau la vreo cotitate din acel apartament. In momentul in care aceste fapte i-au fost aduse la cunostinta, M a deschis actiune in instanta pe fond ptr recunoasterea drepturilor sale succesorale , actiune respinsa prin invocarea exceptiei neacceptarii in termen , devenita definitiva prin neapelare. Intrebarea mea este: exista vreo posibilitate ptr M de a obtine anularea deschiderii succesiunii (actul notarial) si respectiv, repunerea in drepturile sale succesorale, ca mostenitor legal, intr-o noua actiune pe fond? Daca da, ce fel de actiune ar trebui sa deschida M? Va multumesc anticipat pentru opinii.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:00, 23 Martie 2014
Nu are nicio şansă, atîta vreme cît nu a acceptat succesiunea. Nici nu cred că poate invoca manoperele dolosive ale soţiei tatălui ei. Nimic nu a împiedicat-o să accepte succesiunea, urmînd ca, după acceptare, să vadă dacă există sau nu bunuri în masa succesorală.

A pierdut, cum s-ar spune, pe propria mînă.
De unde stie notarul cati mostenitori (legali) are de cuius? Ii crede pe cuvant pe cei care cer dezbaterea mostenirii in fata sa?Sau trebuie aduse acte doveditoare? Cat despre acceptare, eu stiu ca aceasta poate fi tacita si/ sau expresa. De expresa nu poate fi vorba, ptr ca M nu a fost chemata la mostenire (nu au chemat-o la notar), cat despre tacita, inteleg din lege(art.1108 alin. 3) ca se intampla cand succesibilul face un act sau fapt pe care nu l-ar putea face decat in calitate de mostenitor. Imi puteti da un exemplu , va rog, de un astfel de act sau fapt? Multumesc anticipat.
Daca ati vazut art 1108, puteti observa si art .1110 care contine exemple de acte cu valoare de acceptare tacita.
Dar nu va ajuta la nimic, avand in vedere hotararea definitiva despre care ati vorbit mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie ContSters255159 ContSters255159 Am o nedumerire ,care consta in faptul ca am un testament, urmat de un antecontract de v/c cu clauza de intretinere. Iar intrebarea mea consta daca au trecut 3 ... (vezi toată discuția)
In conformitate cu prevederile art. 1100 cod civil se elibereaza ... Popval Popval In conformitate cu prevederile art. 1100 Cod Civil se elibereaza o Declaratie de acceptare a succesiunii . In termen de un an de la decces. Ce se intampla ... (vezi toată discuția)
Acceptare succesiune crisalexa crisalexa Am deschis succesiune dupa moartea sotului meu decedat acum un an. Din prima casatorie are o fiica iar noi avem impreuna un fiu. Fiica impreuna cu mama ... (vezi toată discuția)