avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptare succesiune

Am deschis succesiune dupa moartea sotului meu decedat acum un an. Din prima casatorie are o fiica iar noi avem impreuna un fiu. Fiica impreuna cu mama acesteia( fosta sotie) au venit la notar pentru succesiune la 3 zile dupa implinirea termenului de 1 an in care se poate accepta succesiunea. Notarul comunicase data limita pana la care se poate accepta succesiunea, deci ele fusesera informate despre acest termen. In aceste conditii, mai poate fi vorba de acceptarea succesiunii in termenul legal, cf. Cod Civil?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:18, 27 Septembrie 2018
Da, se considera ca a acceptat tacit succesiunea.
Nu isi va pierde dreptul de mostenitor, daca la asta se referea intrebarea.
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2018
raluk0207, utilizator
Buna ziua,
Problema este discutabila in astfel de cazuri.
Trebuie analizat daca nu cumva au acceptat tacit succesiunea in termenul legal.
Succesiunea poate fi acceptata si tacit nu numai la notar (adica expres).
Multumesc pentru raspuns. V-as ruga sa imi explicati mai detaliat ce se intelege prin accept tacit. Va rog sa tineti cont de faptul ca atat fiica cat si mama ei nu locuiesc in Romania.
Art. 1110 Cod civil
Actele cu valoare de acceptare tacită
(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:

a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;

b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;

c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau mostenitorilor subsecventi.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.

(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.

(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.


Adică...însuși faptul că mă duc și dau cu mătura la tata in curte sau plătesc factura la lumina, se considera acte de acceptare tacită.
În practică, nici un copil nu va fi exclus de la succesiune, doar pentru că nu a dat o declarație de acceptare expresă la notar, în termen de 1 an.
Ganditi-va ca sunt familii care dezbat mosteniri după 20 de ani. Acum, ce-ar trebui? Sa ii excludem pe toti?

Alte discuții în legătură

Succesiune.buna ziua,ce anume înseamnă:"neacceptarea succesiunii ... Andra Alexa Andra Alexa Succesiune.Buna ziua,ce anume înseamnă:\"neacceptarea succesiunii în termenul legal se poate înlătura cineva de la succesiune prin neacceptarea tacita ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Se poate considera in fata instantei, ca un act de acceptare tacita a succesiunii dupa un defunct, faptul ca fiul acestuia s-a ocupat de ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire ana_ola65 ana_ola65 Buna seara, Daca succesiunea dupa tatal decedat in anul 2011 nu s-a facut in termenul prevazut de lege si doar unul dintre cei trei copii a locuit in casa ... (vezi toată discuția)