avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie

Am o nedumerire ,care consta in faptul ca am un testament, urmat de un antecontract de v/c cu clauza de intretinere. Iar intrebarea mea consta daca au trecut 3 ani si ceva cei care sunt mostenitori rezervatari stiind de acest testament si antecontract, nu au contestat acest testament nu au cerut reductiunile excesive , se fac straini de mostenire ?
Cu multumiri .
Cel mai recent răspuns: ContSters255159 , utilizator 14:31, 4 Decembrie 2016
Daca nu au cerut reductiunea liberalitatilor excesive conf.art.1.095 NCC nu insemana ca sunt straini de succesiune,doar daca nu au acceptat succesiunea(implicit/explicit)in termenul legal, atunci sunt straini de succesiune.
Buna ziua,
Daca de la deschiderea succesiunii (de la decesul celui mostenit) a trecut termenul stabilit de lege adica un an (conform art 1103 C.Civ.,) si mostenitorii rezervatari sau doar legali nu au intreprins nicio actiune care sa demonstreze ca au acceptat succesiunea fie expres (prin declaratie notariala conform art. 1108 alin 2 C.Civ.) fie tacit (asa cum prevede art. 1108 alin 3 coroborat cu art. 1110 C.Civ.) atunci puteti solicita dumneavoastra dezbaterea succesiunii invocand decaderea acestor mostenitori din drepturi.
Solicitarea reductiunii ar fi echivalat cu acceptarea tacita a mostenirii.
Multumesc pentru raspuns.
Dar mi-e neclar un aspect. Daca a acceptat mostenirea in termenul legal de un an, si nu a facut (nici macar succesiunea in sine nu s-a facut la notar sau la tribunal) reductiunea liberalitatilor excesive se prescrie dupa 3 ani, ce semnificatie are acest aspect ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asi dori sa stiu cum sa procedez in cazul unui testament lasat ... Iavram Iavram Asi dori sa stiu cum sa procedez in cazul unui testament lasat de ultimul parinte decedat,prin care mi=a lasat intreaga avere mobila si imobila la care nu am ... (vezi toată discuția)
Testament Criys Criys Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunica JohnD72 JohnD72 La multi ani! Am si eu o intrebare referitor la succesiune dupa bunica mea. Pe scurt bunica a murit la 91 de ani in octombrie 2015. Bunica a avut un ... (vezi toată discuția)