Am si eu o intrebare referitor la succesiune dupa bunica mea.
Pe scurt bunica a murit la 91 de ani in octombrie 2015.
Bunica a avut un singur fiu pe tatal meu si acela este mort de 9 ani.
Noi suntem 3 copii (din 2 casatorii) si am facut succesiunea dupa tata in 2006 cei 3 copii plus nora.
Deci dupa tata totul in regula.
Dupa bunica inteleg ca suntem 3 nepoti mostenitori rezervatari. (Da sau Nu?)
Surorile mele vitrege plus nora mi-au trimis la o luna dupa moartea bunicii un testament pe email.
Testamentul a fost facut la notar in 2010 cand bunica avea 86 ani.
Acolo suntem toti mentionati(3 nepoti plus nora) cu diferite pozitii si la comun si individual.
Eu am calculat estimativ ca mie mi-au propus prin acest testament cam 10% din valoarea testamentului.
Eu nu sunt multumit cu acest testatemnt care s-a facut.
Le-am oferit la surorile mele plus nora 4 variante diferite de intelegere de buna voie si ele le-au respins pe toate.
Si au scris ca ele nu accepta decat testamentul care mie imi este dezavantajos si daca nu sunt multumit sa merg la instanta.
Intrebari:
A: Care este cota mea minima ca si mostenitor rezervatar 1/2*3 deci cota 1/6 parti din toate bunurile
detinute de defuncta indiferent ce a scris in testament astfel incat eu
pot cere legal parte si din celelalte bunuri prin operatiunea de
"reductiune a liberalitatilor excesive" ?
B: Daca cer prin proces "reductiune a liberalitatilor excesive" obtin atunci 1/6 in natura?
C: Pot cere anularea testamentului pe motiv de varsta inaintata a bunicii si lipsa de discernamant?
Eu nu cred ca au facut act la IML sau psiholog in 2010.
Ce sanse ar fi sa cer anulare completa a testamentului?
Dupa aceea as avea cota de 1/3 la fel pentru toti.
D: Pe mine ma mira ca acest testament s-a facut in 5 exemplare si eu nu am primit nici unul pana dupa moartea bunicii.
Nu erau obligati sa aduca la cunostinta la toti mostenitorii continutul testamentului?
Eu am fost exclus de la informare fara motiv probabil pentru ca nu sunt localnic.
E: Care este termenul pana cand trebuie sa ma inscriu ca mostenitor legal?
Pot sa o fac la un notar din alta localitate?
Ceva de genul:
1. Ma inregistrez ca mostenitor in cazul bunicii pana intr-un an
2 Cer testamentul oficial
3. Contest testamentul si le cer o suma pentru minim 1/6 sau 16,5% cat mi se cuvine (Prin avocat sau declaratie oficiala la notar)
4. Daca nu accepta ramem blocati pana ele se misca ca au interes mai mare ca ele au 5/6 din tot si vor sa fie in regula.
"Dupa bunica inteleg ca suntem 3 nepoti mostenitori rezervatari. (Da sau Nu?)"
DA. 3 mostenitori rezervatari. Si un legatar (nora)
"A: Care este cota mea minima ca si mostenitor rezervatar 1/2*3 deci cota 1/6 parti din toate bunurile
detinute de defuncta indiferent ce a scris in testament astfel incat eu
pot cere legal parte si din celelalte bunuri prin operatiunea de
"reductiune a liberalitatilor excesive" ? "
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
Fiind 3 mostenitori legali, fiecare ati fi avut in lipsa testamentului 1/3 din mostenire.
In prezenta testamentului, rezerva descendentilor (a tuturor descendentilor) este de 1/2 din averea NETA, adica 3/6 (1/6+1/6+1/6) (iar cotitatea disponibila pentru legate este de 1/2 adica 3/6.
Deci, rezerva dvs. succesorala ar fi de 1/6 raportat la intreaga avere.
Surorile ar mosteni si ele, fiecare, minim 1/6.
Cealalata jumatate a averii 3/6 poate fi lasata prin testament, nurorii ori surorilor vitrege.
Ca sa beneficiati de rezerva, trebuie intai de toate sa dati declaratie de acceptare a mostenirii.
Apoi, cereti notarului o copie dupa testament.
Inventarierea averii s-a facut? daca nu, cereti notarului sa o faca.
" B: Daca cer prin proces "reductiune a liberalitatilor excesive" obtin atunci 1/6 in natura? "
Reductiunea se poate face si prin buna invoiala.
Nu, natura sau echivalent. (ca exceptie)
"C: Pot cere anularea testamentului pe motiv de varsta inaintata a bunicii si lipsa de discernamant?"
Da. Sansele de reusita insa nu pot fi apreciate aici. Daca nora si surorile au ingrijit-o, poate au si influentat-o.
"D: Pe mine ma mira ca acest testament s-a facut in 5 exemplare si eu nu am primit nici unul pana dupa moartea bunicii.
Nu erau obligati sa aduca la cunostinta la toti mostenitorii continutul testamentului?
Eu am fost exclus de la informare fara motiv probabil pentru ca nu sunt localnic."
Nu, nu exista nici obligatia de informare si nici de a va da un exemplar.
" E: Care este termenul pana cand trebuie sa ma inscriu ca mostenitor legal?
Pot sa o fac la un notar din alta localitate?"
Da, declaratia de acceptare o puteti da la orice notar din tara in termen de 1 an.
Odata ce exista declaratia de acceptare, mostenitorul nu este considerat strain de succesiune prin neacceptare.( termenul de acceptare a succesiunii conform Codului civil in vigoare este de 1 an ).
Declaratia de acceptare poate fi constituita intr-un inscris sub semnatura privata sau intr-un inscris autentic.
Actele de acceptare pot fi tacite, implicite.
In cazul in care nu se poate proceda la dezbaterea succesiunii si la partajare pe cale notariala, judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului este competenta a transa un asemenea diferend.
Succesiunea este deschisa prin moarte.
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).
Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.
Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .
Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.
Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.
In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).
Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.
Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.
CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
Transmisiunea moştenirii
SECŢIUNEA a 2-a
Acceptarea moştenirii
Art. 1110
Actele cu valoare de acceptare tacită
(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;
b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;
c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.
(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.
(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.
Acceptarea succesiunii poate fi expresă sau tacită.
Acceptarea este tacită atunci când succesibilul face un act pe care nu ar putea să-l facă decât în calitatea sa de moştenitor şi din care rezultă intenţia sa de a accepta moştenirea – art. 689 Cod civil.
Dupa ce se scrie notificare cu expertiza imobiliara cat se asteapta de obicei ca sa raspunda cealalata parte?
cealala parte nu este obligata sa raspunda?
Déca nu raspunde se interpreteaza negativ si poti oricand in interval de un an sa mergi la proces?
Cota succesorala
Costi2017
Buna seara,
Tatal meu,detine un apartament proprietate personala,o casa batraneasca si un teren intravilan aferent acesteia,plus un teren extravilan (in ... (vezi toată discuția)