avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament

Buna ziua,

Am o intrebare. In urma mortii parintilor a ramas o casa si trei terenuri agricole. Suntem 4 surori. parintii mi-au lasat un testament autentificat la notar prin care imi lasa mie toate bunurile imobile. La prima infatisare la notar surorile nu au fost de acord cu testamentul. Au trecut 15 ani de atunci, eu am folosit singura care am folosit casa si bunurile ramase si surorile nu au mai facut nici un demers de atunci, nu le-a interesat deloc bunurile. Acum vreau sa deschid succesiunea. Ce sanse sunt sa imi revina mie bunurile respective?
Mentionez si ca ani de zile parintii au fost in grija mea, bolnavi la pat si am fost singura care s-a ocupat de ei si de demersurile inmormantarii cu toate cheltuielile. Pe cale amiabila nu sunt sanse sa cad la intelegere cu surorile deoarece ele in prezent au pretentii. Relatiile dintre noi sunt foarte reci.
Un sfat va rog.
Cel mai recent răspuns: AndaToma , utilizator 10:25, 11 Martie 2013
Avand in vedere faptul ca sunteti mostenitor testamentar si deoarece surorile dumneavoastra nu au facut niciun act de acceptare a succesiunii si nici nu si-au cerut partea din rezerva succesorala, consider ca aveti toate sansele sa castigati in instant. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca mai intai trebuie sa incercati rezolvarea conflictului pe cale amiabila la mediator. Succes!
Multumesc foarte mult de raspuns. Incercam atunci la o mediere.
Am vrut sa mai intreb ceva, cum se pot calcula partile ce imi revin mie ca mostenitor testamentar? Ce parti ar fi posibil sa le revina la cele doua surori chiar daca nu si-au manifestat timp de 15 ani dreptul de acceptare in ceea ce priveste mostenirea si nici nu au deschis succesiunea?
Dreptul de a cere reducţiunea se prescrie în trei ani de la deces (sau, în cel mai bun caz, de la data la care rezervatarul a luat act de conţinutul testamenbtului).

Vedeţi, pe larg, [ link extern ] /
Legat de subiectul de mai sus, succesiunea cu testament nu se poate face direct la notar, trebuie neaparat in instanta? Acum 15 ani s-a deschis succesiunea, s-a luat cunostiinta de testament de catre toate partile. Au expirat cei trei ani in care mostenitorii rezervatari isi puteau cere drepturile.

Alte discuții în legătură

Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Testament Criys Criys Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)