Am o intrebare. In urma mortii parintilor a ramas o casa si trei terenuri agricole. Suntem 4 surori. parintii mi-au lasat un testament autentificat la notar prin care imi lasa mie toate bunurile imobile. La prima infatisare la notar surorile nu au fost de acord cu testamentul. Au trecut 15 ani de atunci, eu am folosit singura care am folosit casa si bunurile ramase si surorile nu au mai facut nici un demers de atunci, nu le-a interesat deloc bunurile. Acum vreau sa deschid succesiunea. Ce sanse sunt sa imi revina mie bunurile respective?
Mentionez si ca ani de zile parintii au fost in grija mea, bolnavi la pat si am fost singura care s-a ocupat de ei si de demersurile inmormantarii cu toate cheltuielile. Pe cale amiabila nu sunt sanse sa cad la intelegere cu surorile deoarece ele in prezent au pretentii. Relatiile dintre noi sunt foarte reci.
Un sfat va rog.
Testamentul nu mai poate fi supus desfiintarii, printr-o actiune in vederea reductiunii liberalitatilor excesive ( actiunea va fi respinsa ca fiind prescrisa, atata vreme cat mostenitorii rezervatari au avut posibilitatea contestarii liberalitatii, in termen de trei ani de zile de la data perfectarii acesteia sau de la data cand au luat la cunostinta de continutul acesteia ).
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.
Testament
Criys
Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui ... (vezi toată discuția)