buna ziua,
in data de 6 spre 7 ianuarie masina mi-a fost vandalizata in parcare, geamuri sparte, far,parbriz ciobit. am depus plangere la politie, am mers la primarie unde am vizualizat inregistrarile camerelor de luat vederi care nu reflecta mare lucru. cu toate acestea am reusit sa identificam autorul care in urma unei razbunari a recurs la acest gest.mentionez ca la dosar exista probe cat si o declaratie scrisa a suspectului in care acesta recunoaste fapta.
mi s-a sugerat sa renunt la plangere pentru a putea primi dovada pe care nu am primit-o nici pana in ziua de azi cu motivatia ca in momentul in care eu renunt la plangere dosarul oricum va pleca mai departe doar ca mie imi va fi de folos la casco pentru a-mi repara masina. cum eu nu am renuntat la plangere nu mi s-a eliberat nici dovada si mi s-a specificat ca exista posibilitatea ca nici suspectul sa nu pateasca nimic. intrebarea mea este daca exista declaratie scrisa la dosar prin care se recunoaste fapta chiar nu o sa se intample absolut nimic? dovada ar fi trebuit sa mi se dea oricare ar fi fost cursul dosarului?
Multumesc
Dvs. spuneti ca ati identificat autorul infractiunii de distrugere si de aceea va trebui sa va completati plangerea facuta initial aratand numele si adresa faptuitorului. Nici vorba sa va retrageti plangerea.Daca politistul insarcinat cu solutionarea plangerii dvs refuza sa va elibereze dovada necesara repararii masinii adresat-va superiorului acestuia printr-o cerere aratand refuzul abuziv al politistului.Interesul dvs nu este dosr sa va recuperati contravaloarea daunelor ci si sa obtineti tragerea la raspundere penala a faptuitorului.
Multumesc pentru raspuns,
Poate nu am explicat in detaliu dar...politistul care se ocupa de caz cat si superiorul acestuia sustin ca nu-mi pot elibera dovada decat daca imi retrag plangerea. La dosar exista declaratia suspectului identificat pe care am si citit-o personal, deci acesta a fost identificat de catre dansii iar declaratia acestuia prin care recunoaste vandalizarea este semnata in fata dansilor. Persoana nu a fost constransa in niciun fel sa declare aceste fapte ci pur si simplu la prezentarea dovezilor a recunoscut. Mi se pare aberant sa-mi retrag plangerea de aceea am declarat ca o mentin si doresc trimiterea cazului mai departe. Nu am dovada si circul cu masina cu acel far spart(geamurile le-am pus pe cheltuiala mea),am doar un bilet cu un numar de inregistrare a cazului si atat. Dar cel mai aberant mi s-a parut faptul ca conform explicatiilor date de catre cei care se ocupa de caz aceasta persoana poate scapa chiar si fara amenda iar la cazierul acestuia nu v-a aparea absolut nimic in fata legii fiind curat ca lacrima....chiar asa sa fie...nu prea imi vine a crede....
Mentineti-va plangerea penala prelabila , intrucat , odata retrasa , nu se mai poate reveni asupra ei , si reprezinta care care inlatura caracterul penal al faptei , nemaifacandu se acte de cercetare.
Daca autorul este cunoscut si a recunoscut fapta,staruiti in plangerea depusa(probabil pentru distrugere de bunuri,prev.de art.217 c.pen)>Puteti sa renuntati la plangere daca intre dvs. si faptuitor a intervenit o intelegere de a va achita valoarea prejudicului cauzat si daca nu doriti ca acesta sa fie sanctionat penal pentru infractiunea savarsita sau in situatia in care veti alege calea mult mai anevoioasa si mai costisitoare a unei actiuni civile.Politia are tot interseul sa mai scape de o cercetare penala si sa inchida dosarul cu"operativitate".Depuneti plangere la seful organului de politie care instrumenteaza cauza,mergeti cu aceasta in audienta .Efectuati acelasi demers si la Brigada de Politie Rutiera pentru a rezolva situatia.In cazul in care nu gasiti rezolvare la cele doua organe,adrestai-va Parchetului de pe langa Judecatoria pe raza teritoriala unde a fost savarsita fapta.In toate aceste situatii invocati tergiversarea solutionarii cauzei,avand in vedere recunoastere faptuitorului si probele administrate in dosar.Probabil vi se invoca ca cercetarea nu a fost terminata si nefiind o solutie a procurorului nu vi se pot emite actele necesare.Ca ultim demers in situatia in care nu vi se va da satisfactie,sesizati presa,pentru ca aceasta reprezinta singura putere in stat care mai provoaca cat de cat"frisoane".Puteti sa le spuneti tuturor,fara a ameninta ca urmeaza sa sesizati presa.
Daca nu ati contactat seful Sectiei de Politie contactatil-,lmergeti cu cerere,inregistrata in prealabil, la acesta .Aratati in aceasta situatia dvs si icare specificati si comportamentul celor doi lucratori .Invocati ca fata de atitudinea acestora sunt temeinice suspiciuni a unei intelegeri intre acestia si faptuitor.Daca si acesta a fost sesizat in scris, mergeti in audienta si formulati plangere(inregistrata) la Seful Politiei Capitalei invocand o eventuala suspiciune de" intelegere "intre unii politisti si faptuitor.Mai exista si Posibilitatea sesizarii Parchetului competent pentru cercetare abuziva.Chiar daca o astfel de situatie poate parea fortata,aceasta ar fi de natura sa le dea "avantul necesar" pentru a-si face corect datoria.Uneori pentru unii este necesar sa existe si o "sabie a lui Damocles".
Plangere penala
marius_wiz
buna ziua,
daca cineva a depus o plangere penala impotriva unei persoane necunoscute ca l-ar fi prejudiciat cu o suma X in domeniul IT, prin incasarea de ... (vezi toată discuția)