avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil pana la un an sau 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil pana la un an sau 2 ani

buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Sunt angajata pe o perioada determinata (ca si functionar public) si anume pana in decembrie 2013.
In luna iunie trebuie sa nasc si voi intra in concediu.
Va rog sa-mi spuneti de ce drepturi beneficiez in cazul in care imi iau concediu pentru crestere a copiluiu pana la un an sau 2 ani. Cum se calculeaza indemnizatia in ambele cazuri?

Cand expira perioada aceasta, eu nu mai pot sa ma intorc la acest loc de munca, deoarece locurile la stat sunt fixe (eu fiind angajata pe perioada determinata).

Daca optez pentru un an concediu de ingrijire copil si o sa-mi iau somaj dupa asta o sa beneficiez de cei 500 ron care se dau in plus sau doar daca lucrez efectiv.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:14, 22 Aprilie 2013
1. Indiferent daca luati concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului indemnizatia se calculeaza la fel, adica 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) dar:
- daca optati pentru CCC pana la 1 an indemnizatia este cuprinsa intre 600 - 3.400 lei;
- daca optati pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este cuprinsa intre 600 - 1.200 lei.

2. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata va inceta de drept la data expirarii sale.
- La data incetarii CCC veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 12 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj (va recomand ca imediat dupa ce inceteaza CIM sa va inregistrati la Agentia de Somaj, chiar daca sunteti in CCC, pentru ca dupa CCC sa puteti benficia de indemnizatie de somaj).

3. - Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole.
- Asadar pe perioada cat veti avea indemnizatie de somaj nu puteti beneficia de stimulent de insertie.
cum anume trebuie sa ma inregistrez la Agentia de somaj?
nu sunt inregistarata din ogiciu din moment ce nu am intrerupere?
va multumesc
in acest caz mi se va plati si concediu de odihna neefectuat?
1. La Agentia de Somaj trebuie sa va inscrieti personal.

2. La incetarea CIM angajatorul trebuie sa va compenseze in bani zilele de concediu de odihna cuvenite si neefectuate pana la data incetarii CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate florinxx2001 florinxx2001 Buna, Sotia mea este studenta in an terminal, are licenta in iulie. Care ar posibilitatile ca sa beneficieze de concediu de maternitate? Precizez ca nu e ... (vezi toată discuția)
Ccc yoyo21 yoyo21 daca am optat pentru acel stimulent de insertie in valoare de 500 lei in loc de 1/2 ani de concediu pt. cresterea copilului, si logodnica nu a lucrat si nici ... (vezi toată discuția)
Ma incadrez pentru indemnizatie de somaj? retromusculo retromusculo Pot beneficia de indemnizatie pentru somaj daca indeplinesc aceste criterii: - sunt absolventa de masterat la zi in perioada 2010-2012; - am lucrat 3 luni ... (vezi toată discuția)