Sunt o persoana fizica care lucreaza in sistemul militar, deci dupa ultimele reglementari platesc darile aferente sistemului public de pensii, asigurari etc. In plus de curand am facut un curs de pirotehnician (de mentionat ca nu sunt persoana fizica AUTORIZATA). Stiu ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu am dreptul de a executa focuri de artificii decat prin intermediul unei firme autorizate; ceea ce ma intereseaza este care sunt pasii de urmat pentru a desfasura activitati (ca si persoana fizica neautorizata), cu totul ocazionale, in domeniul jocurilor de artificii (COD CAEN 9329) si care sunt obligatiile de plata catre stat.
Multumesc anticipat.
In urma absolvirii cursului de pirotehnician, trebuie sa primiti o autorizatie/ un atestat, care va da dreptul sa practicati activitatea de pirotehnician.
Avand acest document, pentru a executa focuri de artificii (chiar daca acestea sunt numai ocazionale), trebuia sa va inregistrati ca persoana fizica autorizata/ intreprindere individuala/ srl la Registrul comertului, in conditiile mentionate de OUG nr. 44/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare, dupa ce obtineti si celelalte autorizatii/ avize necesare.
Obligatiile de plata catre stat sunt in functie de forma firmei infiintate - impozit, tva, taxe pentru asigurari sociale si pensii, pentru asigurari de sanatate, asigurari pentru AM si BP, somaj, etc.
Va multumesc pentru raspunsul prompt si la obiect. Din pacate statutul de militar nu-mi permite sa fiu administrator de firma, iar pentru a fi persoana fizica autorizata ar implica prea multe demersuri/costuri... Ma interesa daca se poate face o conventie civila sau contract de colaborare cu o firma specializata in jocuri de artificii si daca DA care sunt obligatiile mele ca si persoana fizica
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Puteti incheia un contract individul de munca/ conventie civila cu o firma specializata, autorizata si inregistrata la Registrul comertului. Veti plati in urma declaratiei dvs, a veniturilor la fisc, impozit pe venit si dupa caz - asigurari de sanatate si asigurari sociale.
Contract de colaborare/ de prestari servicii, nu puteti incheia decat daca aveti firma dvs. PFA este convenabil pentru dvs., se pot deduce cheltuieli, se tine evidenta in partida simpla si se completeazaa un registru de incasari si plati. Se plateste impozit pe venit, asigurari de sanatate si in functie de venit, asigurari sociale.