Este cazul unei firme cu 3 asociati, unul dintre ei decedat de 2 ani.Ce se intampla cu actiunile celui decedat , daca pana la aceasta data , mostenitorii nu s-au prezentat cu dezbaterea de succesiune ? mentionez ca este posibil ca mostenitorii sa fi refuzat masa succesorala integral datorita unor datorii mari acumulate de decedat pe o alta firma unde era asociat unic.
Ce ar trebui sa faca asociatii actuali in continuare?
Decesul asociatului ar fi ridicat probleme deosebite doar dacă societatea ar fi avut doi asociaţi, situaţie în care s-ar fi pus problema dizolvării în lipsa unei clauze de continuare cu moştenitorii sau a unei clauze cu privire la continuarea societăţii cu un singur asociat.
În situaţia de faţă, problema trebuie analizată sub aspectul existenţei sau nu a clauzei de continuare cu moştenitorii.
Dacă există acea clauză şi există şi moştenitori atunci este dreptul lor de a lua locul defunctului în societate. Dacă nu vor, societatea va trebui să le achite suma de care ar fi beneficiat defunctul dacă s-ar fi retras din societate. La fel se pune problema şi în cazul în care nu există o astfel de clauză.
Dacă nu au acceptat succesiunea şi dacă nu există nici creditori care să fi acceptat succesiunea în limita creanţelor lor (sau care să fi introdus o acţiune în revocarea renunţării), moştenirea defunctului va fi culeasă de stat ca moştenire vacantă.
Singurul impediment practic al nesoluţionării problemei ar fi acela al existenţei posibilităţii moştenitorilor de a ataca hotărîrile adunării generale la care nu au fost convocaţi. Dacă ajungeţi în situaţia de a ţine o adunare generală, convocaţi moştenitorii prin publicitate. Dacă se prezintă, vor fi obligaţi să opteze în funcţie de prevederile actului constitutiv. Dacă nu se prezintă, ghinionul lor. Veţi ţine adunarea generală fără ei.
Intre timp , am aflat ca mostenitorii nu au facut dezbaterea de succesiune si ca in statutul firmei exista o clauza prin care mostenitorii pot prelua actiunile defunctului daca doresc.
Oare mai pot face dezbaterea de succesiune dupa 2 ani si jumatate de la decesul asociatului ? Schimba cu ceva datele problemei noile informatii?