avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma cu asociat decedat. Va rog sa ma ajutati!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma cu asociat decedat. Va rog sa ma ajutati!

In urma cu ceva vreme, asociatul meu a decedat intr-un accident de masina. Aportul in firma era de 50%. Ce formalitati trebuiesc indeplinite in continuare, pentru a putea prelua si partea lui? Sau va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce formalitati ar trebui sa fac in continuare? Sunt doua firme la mijloc: prima in care suntem amandoi asociati, iar la cea de-a doua firma era asociat unic. Ce formalitati trebuiesc indeplinite pentru a putea prelua firma sotia acestuia? Va rog din tot sufletul sa ma ajutati!!!
Cel mai recent răspuns: cloud , utilizator 14:48, 13 Iunie 2008
In primul rand ar trebui sa cititi actul constitutiv al societatii, sa vedeti daca nu e stipulat acolo ca in caz de deces al unuia dintre asociati, firma continua cu mostenitorii acestuia.
chiar daca nu exista o clauza in acest sens, daca este vorba de un SRL, asociatul ramas poate hotari continuarea activitatii societatii cu asociat unic.
Totul depinde de modul cum este redactat actul constitutiv al societatii, daca acolo se precizeaza ca se continua cu mostenitorii asociatului decedat, nicicand nu va putea asociatul ramas in viata sa preia partea defunctului fara acordul mostenitorului acestuia.
este posibila transmiterea partilor sociale detinute de catre asociatul decedat catre mostenitorii acestuia prin succesiune. la randul lor, mostenitorii, dupa dobandirea partilor sociale si inregistrarea acetei mentiuni in registrul de asociati si in registrul comertului, pot cesiona partile sociale catre celalalt asociat ramas. deasemeni, noii asociati se pot retrage sau societatea poate continua sa fiinteze in noua formula. in caz contrar, societatea trebuie sa plateasca mostenitorilor asociatului decedat drepturile cuvenite, conform ultimului bilant contabil aprobat.
in cazul firmei cu asociat unic decedat, este posibila dobandirea de catre mostenitori a partilor sociale detinute de catre asociatul decedat si inregistrarea acestei mentiuni in registrul de asociati si in registrul comertului. este necesara si declaratia mostenitorilor cu privire la continuarea activitatii societatii. dupa rezolvarea acestor chestiuni, se poate face o cesiune de parti sociale etc. deasemeni, este indicat sa discutati si cu cei de la registrul comertului sa vedeti daca sunteti pe aceiasi lungime de unda.
Tiberiu Savoaia a scris:
deasemeni, este indicat sa discutati si cu cei de la registrul comertului sa vedeti daca sunteti pe aceiasi lungime de unda.

Ce treaba are parerea RC? Daca acolo cineva iti spune "nu dom'le, legea zice ca se dizolva societatea in caz de deces" ce faci, bagi coada intre picioare si pleci? Mentiunile nu se fac dupa cum crede registrul ca ar trebui, ci dupa cum permite legea. Nimic mai mult.

Alte discuții în legătură

Mostenire firma (srl, asociat unic decedat) + transfer/schimbare asociat unic unei terte persoane stefan_rogin stefan_rogin Bunaziua, Tatal meu a fost asociatul unic unui SRL, suspendat, la care sunt administrator. Noi(mama+sora+subsemnatul) vrem sa transferam firma unei terte ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitatii unui srl,cu administrator decedat lisa-monica lisa-monica Buna ziua,spuneti-mi va rog,in ce conditii se poate relua activitatea unei societati daca administratorul a decedat? Daca mai exista un asociat, este nevoie ... (vezi toată discuția)
Despre inchederea unei firme combinat cu o succesiune Iuli_ana Iuli_ana Buna ziua, Daca din 2 asociati al unui SRL, unul a murit, iar urmasul lui nu accepta mostenirea,renunta la el printr-o declaratie scrisa la notar, poate ... (vezi toată discuția)