avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie comunitara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie comunitara

14 ani lucrati in romania, 22 ani lucrati in spania, varsta 58. care sint perspectivele de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:32, 24 Aprilie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspuns,pentru barbat:
Limita de varsta la 65 de ani.
Pensie anticipata,sau anticipata partiala la 60 de ani.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani,fara stagiu asimilat,
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 de ani,fara stagiu asimilat.
In conditia de stagiu,intra stagiile din ambele tari.


Legea 263/2010

ART. 62

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 65

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
Va multumesc pentru mesaj, dl. Mircea.
Stiti cumva:
- daca la calcularea pensiei comunitare la limita de virsta, se considera vechimea in munca in doua state ca si cum ar fi vechimea intr-un singur stat ?
De exemplu: 14 ani in Romania si 25 in Spania, se va calcula pensia cu 39 ani vechime, atit in Romania cit si in Spania ? adica pensia 100% in fiecare stat, facinduse dupa aceea partea proportionala a fiecaruia ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrez in Spania inSERVICIUL DOMESTIC si platesc impozitele la SS.Anii de lucru se cumuleaza la vechimea in munca?Multumesc.

Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia comunitara in domeniu a devenit direct aplicabila in Romania, in relatiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, fiind vorba, pana la data de 30 aprilie 2010 de Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 si 574/72, si, incepand cu 1 mai 2010, de noile regulamente comunitare: Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.
In cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acorda cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit si ale legislatiilor nationale in vigoare in materie de pensii, persoanele interesate putand solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale. Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania cat si in Spania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislatiilor in materie din aceste doua tari.
La momentul implinirii varstei standard de pensionare, cererea dvs. de pensionare va putea fi depusa la institutia de asigurari sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile catre institutia competenta din celalalt stat membru.
Dupa ce institutiile competente ale celor doua state membre isi comunica, prin intermediul formularelor de legatura, toate informatiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate si/sau celorlalte institutii competente.
Drepturile de pensie cuvenite urmeaza a fi primite pe teritoriul statului de domiciliu.
13-04-2011 09:50


Sursa:



[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie cu contributii in doua state mircia mircia am 59 ani. nascut in 31.05.1954.barbat. in tara am 31ani(din care 11 grupa2)si platesc in continuare.lucrez in Italia legal si platesc contributiile.intrebarea ... (vezi toată discuția)
Perioada lucrata in spania va fi valorificata la acordarea drepturilor de pensie? mariana47carmen mariana47carmen Am lucrat 7 ani in Spania cu forme legale,deci am acesti ani in cartea de munca de acolo.Intrebarea este daca la o eventuala pensionare anticipata acesti ani ... (vezi toată discuția)
Pensie din italia C.Fabyola C.Fabyola Buna tuturor, am plecat tin tara in 1992 cu contract de munca legal in italia, am platit contrubutiile statului italian pana in 2005 cand ... (vezi toată discuția)