avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie cu contributii in doua state
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie cu contributii in doua state

am 59 ani. nascut in 31.05.1954.barbat. in tara am 31ani(din care 11 grupa2)si platesc in continuare.lucrez in Italia legal si platesc contributiile.intrebarea mea este daca perioda din Italia (am 8 ani pina in prezent)se adauga ca perioda contributiva si in Romania.daca da pina la ce virsta ar trebui sa platesc pentru pensie anticipata integrala.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mircia , utilizator 21:20, 24 Iunie 2013
Legea 263/2010

ART. 19

(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.

Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
Mai aduc o perioada suplimetara la vechimea in munca de 2 ani si 9 luni(3 luni la 1 an).

Conditii pentru pensie anticipata:
-Varsta 60 de ani.
-Stagiu 43 de ani,fara stagiu asimilat.


Legea 263/2010

Art. 62


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).


Art. 65


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;



c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar





Lucrez in Spania inSERVICIUL DOMESTIC si platesc impozitele la SS.Anii de lucru se cumuleaza la vechimea in munca?Multumesc.

Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia comunitara in domeniu a devenit direct aplicabila in Romania, in relatiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, fiind vorba, pana la data de 30 aprilie 2010 de Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 si 574/72, si, incepand cu 1 mai 2010, de noile regulamente comunitare: Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.
In cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acorda cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit si ale legislatiilor nationale in vigoare in materie de pensii, persoanele interesate putand solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale. Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania cat si in Spania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislatiilor in materie din aceste doua tari.
La momentul implinirii varstei standard de pensionare, cererea dvs. de pensionare va putea fi depusa la institutia de asigurari sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile catre institutia competenta din celalalt stat membru.
Dupa ce institutiile competente ale celor doua state membre isi comunica, prin intermediul formularelor de legatura, toate informatiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate si/sau celorlalte institutii competente.
Drepturile de pensie cuvenite urmeaza a fi primite pe teritoriul statului de domiciliu.
13-04-2011 09:50



Sursa:

[ link extern ]
multumesc,totul e foarte clar.Dar faptul ca,se suprapun, calendaristic vorbind, cotizatiile in cele 2 state,legea nu se exprima in nici un fel? practic in un an realizez doi.Mi-e sa nu platesc degeaba acasa
Suprapunerea va ajuta doar la majorarea punctului de pensie (adica o pensie mai mare) nu si la majorarea stagiului de cotizare.
multumesc pentru raspuns.din pacate era cea ce banuiam.de ce nu explicati pe intelesul tuturor ca periodele nu se totalizeaza daca anii se suprapun?in legislatia italiana este evidentiat ca *periodi non coincidenti*
peste tot am gasit ca se aduna stagiile de cotizatii din ambele tari dar nicaieri ca nu trebuie sa se suprapuna(tot ce am citit din Romania)
la datele care vi le-am dat in prima interventie am 6 ani coincidenti.inainte de-a pleca aveam lucrati 25 din care 11 grupa2,de 6 ani am contract cu casa de pensie in timp ce platesc si in Italia(8 ani)imi rezulta ca doar 2 ani nu coincid.
25+8+2,9=35,9 corect?
adio pensie la 60 de ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara adrcov adrcov 14 ani lucrati in romania, 22 ani lucrati in spania, varsta 58. care sint perspectivele de pensionare? (vezi toată discuția)
Munca in extern Dragpesccu` Dan Dragpesccu` Dan se pot considera anii de munca in alta tara ca un cumul ani vechime pentru pensie ? (vezi toată discuția)
Lucrul in strainatate onoono onoono Daca lucrezi in fiecare an in strainatate, cu contract, lunile in care prestezi munca iti sunt luate in considerare pentru anii de pensie?? (vezi toată discuția)