Buna ziua, eu lucrez într-o banca, programul cu clienții este de la 9 la 17 după un calcul simplu sunt cele 8 ore prevăzute in contractul colectiv de munca, dar in fiecare zi trebuie sa mă duc între 8:30-8:45 pentru a scoate banii din seif, pentru e deschide calculatoarele si programele..... Iar seara după ora 17 trebuie numarati banii, aranjati, depusi in seif, scoase jurnale, registre, date rapoartele,.... Hartogaraie. Minim o ora pe zi lucrata fără sa fie plătită. Întrebarea mea e următoarea, pot face o plângere la protecția muncii fără sa îmi dau datele personale, de teama concedierii,pentru ca ar fi foarte simplu pentru ei sa constate ca se fac ore suplimentare doar din citirea programului bănci , iar dacă tot se fac restructurari si m-ar da afara, as putea sa- i dau in judecată pentru orele suplimentare pe care le fac din 2006? Multumesc frumos.
Am mutat discutia in sectiunea dreptul muncii, contract de munca, demisie, salariu si altele, unde puteti primi lamuriri suplimentare.
Personal cred ca este corect sa studiati cu atentie contractul individual de munca pe care l-ati semnat, in care pot fi mentionate activitati care tin de programul de lucru de 8 ore sau sunt considerate pregatitoare si Regulamentul de ordine interioara al bancii, care va impune sa va prezentati la serviciu la o anumita ora si sa plecati dupa ce sunt indeplinite anumite activitati.
De regula, ITM declanseaza o ancheta numai daca petitia este semnata.
Este dreptul dvs. constitutional sa sesizati instanta in cazul concedierii, daca motivul invocat in decizia de concediere nu este unul prevazut in codul muncii.
Programul dvs de lucru trebuie prevazut in CIM, in Reg Intern. De asemenea, conf art 117 CM "programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului".
Asadar unitatea trebuie sa va informeze care este programul dvs de lucru. Acesta nu e obligatoriu sa corespunda cu porgramul unitatii.
Daca depasiti cele 8 ore/zi, dar din dispozitia unitatii, orele lucrate in plus sunt ore suplimentare si trebuie compensate prin timp liber platit sau spor la salariu.
Puteti face o sesizare la ITM, chiar si anonima, se va face control, dar in momentul in care vi se vor lua declaratii in scris sa mentionati faptul ca efectuati ore suplimentare. In caz contrar nu rezolvati nimic.
Dupa cum am mentionat si mai sus, programul salariatului nu trebuie sa fie identic cu programul de lucru cu clientii al unitatii.
Sesizarile anonime sunt clasate ... potrivit art.7 din OG nr.27/2002, petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecut datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si vor fi clasate potrivit prezentei ordonante.
Tin sa va contrazic aici. Daca insp sef considera necesar se va efectua control la societatea reclamata. Bineinteles ca nu se va trimite un raspuns scris, petitia find anonima si in consecinta clasata.