avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare

lucrez intr-o insitutie bancara, de cca. 3 ani
pana in prezent am efectuat foare multe ore suplimentare (inclusiv sambetele), care nu mi-au fost renumerate
ma gandesc sa ii dau in judecata.
as vrea sa stiu care sunt sansele de reusita si ce ar trebui sa stiu inainte se a demara acest demers.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:59, 11 August 2013
1. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.
In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentara se sanctioneaza cu o amenda de la 1500 lei la 3000 lei, conform art. 260 alin.1 lit. c din Codul Muncii, de catre inspectorii ITM.

3. Sanse sunt numai daca angajatorul nu face dovada ca dvs nu ati prestat munca suplimentara sau face dovada ca aceasta v-a fost compensata.
anonim07 a scris:

lucrez intr-o insitutie bancara, de cca. 3 ani
pana in prezent am efectuat foare multe ore suplimentare (inclusiv sambetele), care nu mi-au fost renumerate
ma gandesc sa ii dau in judecata.
as vrea sa stiu care sunt sansele de reusita si ce ar trebui sa stiu inainte se a demara acest demers.
multumesc


Fiind vorba de un conflict de munca, conf art 272 CM sarcina probei revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare. Aceasta inseamna ca angajatorul va trebui sa prezinte foile colective de prezenta, condica de prezenta (ora de intrare-ora de iesire) sau alte documente, din care sa rezulte orele suplimentare.
In cazul in care aceste ore suplimentare nu au fost evidentiate pe documente, va recomand sa sesizati ITM-ul local in vederea efectuarii unui control la Banca.
De asemenea conf art 121 alin 1 CM munca suplimentară se efectueaza la solicitarea angajatorului cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz. Daca nu exista solicitari ale angajatorului de a efectua ore suplimentare, atunci munca efectuata de dvs peste program nu va fi considerata munca suplimentara. Ba mai mult ati putea fi sanctionat disciplinar, daca in RI al bancii se prevede ca angajatii nu pot ramane peste program in unitate fara aprobarea expresa a conducatorului unitatii si doar in interesul Bancii.

In toate cazurile ar fi bine sa detineti documente care sa va sustina pretentiile. In prealabil treceti pe la un mediator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor salarial COCIUBAN COCIUBAN pentru 8 ore de munca suplimentara primesc 25 de lei. la o medie de peste 70 ore suplimentare pe luna mi se pare putin. plus ca e trecuta drept premiu. cum se ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite... Florin95 Florin95 Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de ... (vezi toată discuția)
Compensarea prin ore libere platite a orelor lucrate suplimentar normator normator Daca se poate face compensarea prin ore libere platite dupa cele 60 de zile calendaristice, dupa efectuarea acestora, deoarece lucratorul nu doreste plata lor ... (vezi toată discuția)