avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensarea prin ore libere platite a orelor lucrate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensarea prin ore libere platite a orelor lucrate suplimentar

Daca se poate face compensarea prin ore libere platite dupa cele 60 de zile calendaristice, dupa efectuarea acestora, deoarece lucratorul nu doreste plata lor si nici nu a solicitat compensarea lor in termenul legal.
Salariatul doreste doar compensarea cu timp liber corespunzator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:23, 1 Aprilie 2015
Buna ziua,
Regula este prev la art 122 CM
  "(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
  (2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru."
Exceptia este prev la art 123 CM
  "(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
  (2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază."

Compensarea orelor suplimentare se face de drept, nefiind necesar ca salariatul sa solicite acest lucru.

Compensare muncii suplimentare , de regula , se face la solcitarea salariatului si nu de drept.
da..asta spune codul muncii. Dar vin alte legi care spun ( in cazul institutiilor bugetare ) ca nu se platesc orele peste norma. Ci doar se recupereaza in termen de 60 zile. Dar daca , la lichidare...salariatul solicita in scris , plata orelor suplimentare efectuate si neprimite ca liber, . Se pot plati ?
Daca este vorba despre sectorul privat, atunci raspunsul este afirmativ.
Buna ziua,
In cazul institutiilor bugetare nu se achita spor la salariu pt orele suplimentare lucrate ci se acorda zile libere platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Munca nenormata lili2003stoica lili2003stoica exista legislatie in vigoare pentru sporul de 25% pentru munca nenormata? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare sau recuperare EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Dacă am un salariat cu salariu brut de 2.000 lei care în luna ianuarie a prestat 192 ore din care 32 sunt suplimentare și doresc să îi dau ... (vezi toată discuția)