avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... eliberare adeverinta - Arhivele Nationale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

eliberare adeverinta - Arhivele Nationale

Tatal meu a dat in judecata Arhivele Nationale pentru eliberarea unei adeverinte de munca din care sa rezulte salariile si sporurile cu caracter permanent pentru perioada lucrata.
Intreprinderea unde am lucrat a fost radiata de la Registrul Comertului, iar arhiva acesteia se afla inca in posesia lichidatorului, intrucat Arhivele Nationale a refuzat preluarea acestei arhive.
Tatal meu a castigat procesul in instanta impotriva Arhivelor Nationale, iar prin hotararea judecatoreasca instanta a dispus obligarea Arhivelor Nationale la eliberarea adeverintei solicitate.
A castigat procesul cu Arhivele Nationale la instanta de fond si la instanta de recurs.

Acum tatl meu a facut o cerere catre Arhivele Nationale pentru a-i elibera adeverinta de munca, asa cum a dispus instanta, insa Arhivele i-au raspuns ca nu pot sa-i elibereze adeverinta solicitata, intrucat aceasta nu detine arhiva intreprinderii si ca aceasta a facut recurs. Dar, recursul deja le-a fost respins, insa mai dureaza pana decizia Curtii de Apel va fi redactata.
Acest raspuns a primit, desi, la cerere, tatal meu a depus o listare de pe Ecris cu solutia de respingere data de instanta de recurs.

Ce sa faca tatal meu pentru ca Arhivele Nationale sa-i elibereze adeverinta ?
Ce demersuri sa mai faca ?
O plangere penala ? O actiune in contencios ? O actiune pentru daune ?
Ce sa scrie? Ce sa mai ceara ?

Mai precizez ca la instanta de contencios, exista pe rol un proces pentru ca Arhivele Nationale sa fie obligata sa preia de la lichidator arhiva fostei intreprinderi lichidate si radiate.Desi, legea oobliga sa faca acet lucru, daca are spatii si personal ....

Ce solutie va obtine de la aceasta instanta ?
Sau ce ar mai trebui sa ceara instantei pentru ca tatal meu sa obtina in sfarsit, dupa 6 ani de procese, acea adeverinta ?

Din pacate nu prea vad cum ar putea fi pusa in executare hotararea judecatoreasca din moment ce arhivele nu au actele respective in posesie. Nu am inteles de ce nu a eliberat adeverinta lichidatorul. Puteati deschide o actiune la sectia litigii de munca pentru a suplini continutul adeverintei prin care putetati dovedi cu martori si inscrisuri, carnetul de m unca si adeverinte eliberate catre ati fosti colegi ai dvs. de serviciu cu aproximatie ce sporuri ati avut si ce venituri.
Legalizati sentinta si decizia si solicitati arhivelor punerea in executare a hotararii irevocabile. Va puteti adresa si unui executor judecatoresc insa nu vad cum ar putea obtine acesta adeverinta respectiva.
Arhivele nu au actele respective in posesie intrucat a refuzat sa le preia de la lichidator.
In timpul lichidarii, am depus 2 cereri. Judecatorul sindic a inchis procedura, chiar daca erau cateva sute de asemenea cereri. Acest judecator sindic a devenit avocat si a aparat pe lichidator in procesul dintre tatal meu in contra Arhivelor Nationale si lichidatorului.
Instantele ( tatal meu s-a judecat din anul 2008 pana in prezent: instantele de judecata nu stiau care sunt competente sa judece cauza, cele comerciale sau cele civile, s-a intors de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de 3 ori dosarul in vederea rejudecarii cauzei ).
Nu s-a putut deschide o actiune la sectia litigii de munca ( pentru a suplini continutul adeverintei prin care putetati dovedi cu martori si inscrisuri, carnetul de munca si adeverinte eliberate catre ati fosti colegi ai dvs. de serviciu cu aproximatie ce sporuri ati avut si ce venituri ), intrucat un instanta a considerat ca un asemenea drept este unul personal si nu poate fi dovedit cu martori, daca nu rezulta drepturile salariale din carnetul de munca, dar si pentru ca arhiva exista. Salariile au fost in functie de productia realizata, nu au fost fixe, asa incat sunt necesare statele de plata care se regasesc in arhiva fostei intreprinderi.

Cand tatal meu va primi decizia instantei de recurs, va legaliza hotararea primei instante, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila.
Dar, ori tatal ori executorul ( caruia tatal meu ii va da 4 pensii ) vom obtine acelasi raspuns: refuzul Arhivelor Nationale de a-i elibera adeverinta, deci refuzul de a fi executata o hotarare judecatoreasca.


Dar, raman aceleasi intrebari:

Ce sa faca tatal meu pentru ca Arhivele Nationale sa-i elibereze adeverinta ?
Ce demersuri sa mai faca ?
O plangere penala ? O actiune in contencios ? O actiune pentru daune ?
Ce sa scrie? Ce sa mai ceara ?

Mai precizez ca la instanta de contencios, exista pe rol un proces pentru ca Arhivele Nationale sa fie obligata sa preia de la lichidator arhiva fostei intreprinderi lichidate si radiate.Desi, legea oobliga sa faca acet lucru, daca are spatii si personal ....

Ce solutie va obtine de la aceasta instanta ?
Sau ce ar mai trebui sa ceara instantei pentru ca tatal meu sa obtina in sfarsit, dupa 6 ani de procese, acea adeverinta ?


Insa, poate se gaseste oare o solutie: cum ar putea obtine acesta adeverinta respectiva ?
Chiar nu exista nici o cale in Romania asta de a pune in executare o asemenea hotarare ?
Tatalui meu Ii sunt ingradite dreptul la pensie, la recalculare/revizuire, ...
In ce tara traim .. ?....

Daca nu detin arhiva acelui angajtor , puteti sa faceti o mie de plangeri impotriva Arhivelor Nationale .. daca exista arhiva la lichidator, de ce nu l-ati actionat pe acesta in judecata ?
De ce nu ati facut solicitare catre acesta sa va elibereze adeverintele respective?

p.s
nu mai faceti aluzii la ce tara traim ... scopul acestui Forum nu este sa ne deningram tara in care traim .... in primul rand, ati dat in judecata A.N. si care , contrar legii, a fost obligata sa va emita ceva pentru care nu detine documente .. ati obtinut o hotarare judecatoareasca care nu poate fi pusa in executare .... in al doilea rand, ati protejat lichidatorul neintroducandu-l in litigiu ... in al treilea rand, A.N. pot promova, la randul lor, o actiune impotriva dvs ...
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Tatal meu a facut 2 cereri de eliberare adeverinta lichidatorului.
Problema este ca tatal meu a depus la lichidator 2 cereri pt.eliberarea adeverintei( este un Dosar cu cateva sute de cereri ale fostilor angajati ai societatii), dar judecatorul sidic a inchis procedura, fara ca tatal meu sa fie luat in seama, fara a fi citat, ....
In aceasta situatie nu mai putea face nimic.

A facut cereri si catre lichidator, dar si catre Arhivele Nationale, dar a primit doar raspunsuri in care i se refuza eliberarea adeverintei de munca.

Apoi, tatal meu a dat in judecata lichidatorul si Arhivele Nationale, dar si statul, reprezentat de Ministerul Finantelor, pentru ca Arhivele invocau ca nu pot elibera adeveinta din cauza lipsei de personal si lipsei de spatii pt. a lua arhivele, astfel incat sa ii poata elibera adeverinta.
Instanta ( cea de fond, curtea de apel si ICCJ ) a hotarat ca, fosta societate fiind desfiintata si radiata de la Registrul comertului, adica nu mai exista, cf. legii lichidatorul este descarcat de orice obligatie.
S-a apreciat ca la data desfiintarii societatii, dar si in acest moment, in vigoare este legea care prevede ca Arhivele Nationale este cea care trebuie sa preia arhiva fostei societati desfiintate si care are obligatia sa elibereze acea adeverinta de munca solicitata de tatal meu.
S-a considerat ca lichidatorul este doar detinatorul in fapt si ca nici o prevedere legala nu prevede, dupa radierea societatii din Registrul comertului, ca lichidatorul sa elibereze sau sa fie obligat sa elibereze acea adeverinta.

Tot instanta, a considerat ca Arhivele Nationale este cea care trebuie sa ii elibereze adeverinta tatalui meu, aceasta fiind detinatorul legal si care poate fi obligat potrivit legii sa-i elibereze adeverinta tatalui meu. Legea prevede ca aceasta sa ii elibereze adeverinta solicitata.

Daca Arhivele a refuzat preluarea arhivelor fostei societati desfiintate, aceasta poate delega un salariat in locatia depozitarii arhivei, in vederea xerocopierii documentelor ce il privesc pe tatal meu sau pt. a fi extrase datele necesare intocmirii adeverintei respective.

O hotarare judecatoreasca trebuie sa se puna in executare, pt. ca acest lucru a fost data de catre instanta. Judecatorii tuturor instantelor, dupa cei 4-5 ani de zile de procese au ajuns la aceasta solutie. Eu cred ca dupa retrimiteri si casari de sentinte, acesti judecatori au gasit in final o solutie corecta.
Daca lichidatorul, in mod ipotetic, ar fi eliberat adeverinta, atunci Casa de pensii nu ar fi recunoscut-o,pt. ca lichidatorul nu este indreptatit cf. legii sa elibereze acea adeverinta. Acesta este punctul de vedere oficial al Casei de pensii.

Deci, lichidatorul nu a fost protejat. Ci, aceasta solutia a dat-o aceste instante ( fond, recurs, ICCJ ).
Si apoi, cum se poate ca A.N. sa promoveze, la randul lor, o actiune impotriva dvs ? ......

De ce sa nu poate , exista vreun text de lege care sa-i interzisa A.N. sa promoveze o actiune in justitie ? ...

Lichidatorul avea obligatia sa depuna toate diligentele pentru a preda arhiva acelui lichidator ... conform legii , lichidatorul este inca detinatorul arhivei respective si , prin urmare, avea obligatia sa elibereze acea adeverinta ...

Alte discuții în legătură

Actiune in contencios, executare hotarare, daune, taxare ? muraruelena muraruelena - am facut o Notificare catre Arhivele Nationale prin care am cerut executarea benevola a unei hotarari judecatoresti: eliberare adeverinta de munca si plata ... (vezi toată discuția)
Cerere /instanta - perimata ? cristiannegru cristiannegru Actiunea in instanta a avut 2 capete de cerere: 1. - obligare adeverinta de munca - Arhivele Nationale 2. - obligare recalculare pensie - Casa Judeteana de ... (vezi toată discuția)
Revizuire hotarare - din alta materie ? cristiannegru cristiannegru Recent am obtinut o hotarare favorabila, in contencios adm. As putea sa Revizuiesc o alta hotarare judecatoreasca pierduta, pronuntata de o instanta civila - ... (vezi toată discuția)