avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... eliberare adeverinta - Arhivele Nationale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

eliberare adeverinta - Arhivele Nationale

Tatal meu a dat in judecata Arhivele Nationale pentru eliberarea unei adeverinte de munca din care sa rezulte salariile si sporurile cu caracter permanent pentru perioada lucrata.
Intreprinderea unde am lucrat a fost radiata de la Registrul Comertului, iar arhiva acesteia se afla inca in posesia lichidatorului, intrucat Arhivele Nationale a refuzat preluarea acestei arhive.
Tatal meu a castigat procesul in instanta impotriva Arhivelor Nationale, iar prin hotararea judecatoreasca instanta a dispus obligarea Arhivelor Nationale la eliberarea adeverintei solicitate.
A castigat procesul cu Arhivele Nationale la instanta de fond si la instanta de recurs.

Acum tatl meu a facut o cerere catre Arhivele Nationale pentru a-i elibera adeverinta de munca, asa cum a dispus instanta, insa Arhivele i-au raspuns ca nu pot sa-i elibereze adeverinta solicitata, intrucat aceasta nu detine arhiva intreprinderii si ca aceasta a facut recurs. Dar, recursul deja le-a fost respins, insa mai dureaza pana decizia Curtii de Apel va fi redactata.
Acest raspuns a primit, desi, la cerere, tatal meu a depus o listare de pe Ecris cu solutia de respingere data de instanta de recurs.

Ce sa faca tatal meu pentru ca Arhivele Nationale sa-i elibereze adeverinta ?
Ce demersuri sa mai faca ?
O plangere penala ? O actiune in contencios ? O actiune pentru daune ?
Ce sa scrie? Ce sa mai ceara ?

Mai precizez ca la instanta de contencios, exista pe rol un proces pentru ca Arhivele Nationale sa fie obligata sa preia de la lichidator arhiva fostei intreprinderi lichidate si radiate.Desi, legea oobliga sa faca acet lucru, daca are spatii si personal ....

Ce solutie va obtine de la aceasta instanta ?
Sau ce ar mai trebui sa ceara instantei pentru ca tatal meu sa obtina in sfarsit, dupa 6 ani de procese, acea adeverinta ?

Despre ce instanta este vorba ? Daca este vorba despre instanta de contencios administrativ , atunci obiectul actiuni ar trebui sa fie obligarea A.N. sa preia arhiva de la lichidator.

Obligatia de a face este reglementata in Noul Cod Civil, art.1528.
1). - Da. Este vorba despre instanta de contencios administrativ.

2). -
Dar daca acest capat de cerere a fost disjuns de instanta civila-litigii de munca la data de 13.11.2012,
iar data inregistrarii dosarului la instanta de contencios administrativ a fost data de 31.01.2013,

atunci nu se aplica prevederile vechiului Cod civil ?

Sau:
Obligatia de a face este reglementata in Noul Cod Civil, art.1528 ?

3). - Mai pot invoca si prevederile art.18 din Legea arhivelor nr.16/1996, .... ?
Dar ce fac cu conditiile prevazute de art.18 alin.2 din aceasta Lege ?

4). - Si daca inchiderea procedurii falimentului
pt. fabrica unde a lucrat tatal meu s-a facut de catre Tribunal-Sectia falimente
la data de 08.05.2007,
iar la data radierii acesteia erau in vigoare
dispozitiile OUG nr.39/31.05.2006, de modific. a Legii 16/1996, aprobata cu modificari prin Leg.474/2006, atunci
se pot invoca si aceste prevederi legale?

- Dar:
Ordin 590/2008, art.125-127 HG 257/2011, Ordin 687/2006 al MMSSF
pot fi invocate ?

5). - Iar pt. daune /despagubiri morale ce prevederi legale se pot invoca ?
1. Nu se aplica vechiul Cod Civil , ci noul Cod Civil . Acesta a intrat in vigoare la data de 01.10.2011.

2. art.18 incumba in sarcina lichidatorului obligatia sa predea arhivele fostul angajator.

3. in instanta se va vorbi despre obligarea A.N de a prelua arhiva si nicidecum despre obligarea acesteia la eliberarea adeverintei.

4. Le invocati degeaba aceste texte de lege invocae de dvs la pct.4

5. Codul Civil
Art. 1530 - Dreptul la daune-interese
Creditorul are dreptul la daune-interese pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat şi care este consecinţa directă şi necesară a neexecutării fără justificare sau, după caz, culpabile a obligaţiei.

Art. 1531 - Repararea integrală
(1) Creditorul are dreptul la repararea integrală a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutării.
(2) Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferită de creditor şi beneficiul de care acesta este lipsit. La stabilirea întinderii prejudiciului se ţine seama şi de cheltuielile pe care creditorul le-a făcut, într-o limită rezonabilă, pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
(3) Creditorul are dreptul şi la repararea prejudiciului nepatrimonial.

Art. 1532 - Caracterul cert al prejudiciului
(1) La stabilirea daunelor-interese se ţine seama de prejudiciile viitoare, atunci când acestea sunt certe.
(2) Prejudiciul ce ar fi cauzat prin pierderea unei şanse de a obţine un avantaj poate fi reparat proporţional cu probabilitatea obţinerii avantajului, ţinând cont de împrejurări şi de situaţia concretă a creditorului.
(3) Prejudiciul al cărui cuantum nu poate fi stabilit cu certitudine se determină de instanţa de judecată.

Si cum va putea sa determine instanta prejudiciul,
daca nu detine statele de plata ale tatalui meu
pt. a vedea cu cat a fost prejudiciat la pensie, din anul 2007 si pana acum, in anul 2013?

Cat va plati tatal meu sau cum se calculeaza suma /taxa pe care va trebui sa o plateasca pt. daunele cerute ?

Totusi, daca capatul de cerere cu obligatia de a face /de a preda arhiva
se judeca cf. Noului cod civil, atunci
de ce a fost trimisa cauza la instanta de contencios administrativ ?

Nu ii va respinge ca inadmisibila cererea tatalui meu, pt. ca
nu pot fi indeplinite conditiile prevazute de art.18 alin.2 din Legea 16/1996 ?
Pt. ca statul nu a alocat fonduri pt.spatii si pt. angajare personal
la Arhivele Nationale ?

Statul - reprezentat de Ministerul Finantelor, odata ce este chemat in proces,
ce poate sa-i ceara tatal meu ?
Ce obligatie ii poate reveni in cauza ?
Instanta va respinge, pt. lipsa calit. procesuale,
orice cerere a tatalui meu fata de stat ?
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ce parere aveti despre cele mentionate mai sus ?
Ce recomandari imi dati pt. a-l ajuta pe tatal meu ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in contencios, executare hotarare, daune, taxare ? muraruelena muraruelena - am facut o Notificare catre Arhivele Nationale prin care am cerut executarea benevola a unei hotarari judecatoresti: eliberare adeverinta de munca si plata ... (vezi toată discuția)
Cerere /instanta - perimata ? cristiannegru cristiannegru Actiunea in instanta a avut 2 capete de cerere: 1. - obligare adeverinta de munca - Arhivele Nationale 2. - obligare recalculare pensie - Casa Judeteana de ... (vezi toată discuția)
Revizuire hotarare - din alta materie ? cristiannegru cristiannegru Recent am obtinut o hotarare favorabila, in contencios adm. As putea sa Revizuiesc o alta hotarare judecatoreasca pierduta, pronuntata de o instanta civila - ... (vezi toată discuția)