avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... eliberare adeverinta - Arhivele Nationale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

eliberare adeverinta - Arhivele Nationale

Tatal meu a dat in judecata Arhivele Nationale pentru eliberarea unei adeverinte de munca din care sa rezulte salariile si sporurile cu caracter permanent pentru perioada lucrata.
Intreprinderea unde am lucrat a fost radiata de la Registrul Comertului, iar arhiva acesteia se afla inca in posesia lichidatorului, intrucat Arhivele Nationale a refuzat preluarea acestei arhive.
Tatal meu a castigat procesul in instanta impotriva Arhivelor Nationale, iar prin hotararea judecatoreasca instanta a dispus obligarea Arhivelor Nationale la eliberarea adeverintei solicitate.
A castigat procesul cu Arhivele Nationale la instanta de fond si la instanta de recurs.

Acum tatl meu a facut o cerere catre Arhivele Nationale pentru a-i elibera adeverinta de munca, asa cum a dispus instanta, insa Arhivele i-au raspuns ca nu pot sa-i elibereze adeverinta solicitata, intrucat aceasta nu detine arhiva intreprinderii si ca aceasta a facut recurs. Dar, recursul deja le-a fost respins, insa mai dureaza pana decizia Curtii de Apel va fi redactata.
Acest raspuns a primit, desi, la cerere, tatal meu a depus o listare de pe Ecris cu solutia de respingere data de instanta de recurs.

Ce sa faca tatal meu pentru ca Arhivele Nationale sa-i elibereze adeverinta ?
Ce demersuri sa mai faca ?
O plangere penala ? O actiune in contencios ? O actiune pentru daune ?
Ce sa scrie? Ce sa mai ceara ?

Mai precizez ca la instanta de contencios, exista pe rol un proces pentru ca Arhivele Nationale sa fie obligata sa preia de la lichidator arhiva fostei intreprinderi lichidate si radiate.Desi, legea oobliga sa faca acet lucru, daca are spatii si personal ....

Ce solutie va obtine de la aceasta instanta ?
Sau ce ar mai trebui sa ceara instantei pentru ca tatal meu sa obtina in sfarsit, dupa 6 ani de procese, acea adeverinta ?

Instantele au spus ca Legea insolventei este singura in raport cu care lichidatorul este obligat sa raspunda si ca odata ce fosta societate a fost lichidata si radiata din Registrul comertului, toate instantele au considerat ca lichidatorul este absolvit de orice obligatie fata de tatal meu, De asemeni, au mai spus ca dupa radiere lichidatorul nu mai are nici o obligatie fata de nimeni, ca este descarcat de orice obligatie.
Lichidatorul a depus toate diligentele si a facut ani de zile nenumarate cereri catre Arhivele Nationale pt. ca aceasta sa preia arhiva fostei societati lichidate, la instanta a depus un dosar intreg de cereri ale acestuia si de raspunsuri negative ale Arhivelor. Permanent, Arhivele a refuzat preluarea arhivei pt. motivul ca nu avea personal si nu avea spatii.
Ce putea sa faca lichidatorul, sa-i descarce in curtea Arhivelor Nationale arhiva fostei societati lichidate ?
Repet: Casa de pensii nu recunoaste nici o adeverinta a lichidatorului, PE MOTIV CA ACESTA NU ESTE DETINATORUL LEGAL SI NU ESTE INDREPTATIT CF. LEGII SA ELIBEREZE acea adeverinta.
Asemenea spete au fost invocate si in instante.

In tara instantele au obligat la eliberarea de adeverinte acea parte-parata pe care, la data lichidarii, legea o indica ca a avut obligatia sa preia arhiva acelei societati lichidate.

Arhivele Nationale au fost parte in procese, si-a facut aparari pt. ca instanta sa nu o oblige sa elibereze adeverinta, dar instanta a ignorat toate acele aparari.

Ce actiune sa mai faca Arhivele Nationale ? A facut recurs, iar Curtea de Apel i-a respins recursul. Hotararea nu este inca redactata.
Dupa atatea procese, atatea instante au hotarat in final, pt. ca la inceput nu stiau ce instanta era competenta sa judece cauza si nici care dintre acestea, daca lichidatorul sau daca Arhivele Nationale trebuia sa fie obligate sa-i elibereze adeverinta tatalui meu.

Ce actiune mai poate face Arhivele Nationale acum, cand hotararea primei instante a devenit definitiva si irevocabila prin respingerea recursului Arhivelor Nationale ?
Eu zic ca daca arhiva se mai afla in posesia lichidatorului este vina Arhivelor Nationale care refuza preluarea acesteia. Si daca instanta a dat o asemenea hotarare, Arhivele poate ca, pana la preluarea arhivei, sa trimita un angajat la sediul lichidatorului pt. a-i elibera adeverinta tatalui meu.
Ce este asa de greu ?
Poate ca este vorba despre rea credinta /rea vointa a Arhivelor Nationale faptul ca refuza sa-i elibereze adeverinta tatatlui meu, care a facut recent 2 cereri catre aceasta !

O hotarare judecatoreasca nu trebuie respectata ? Codul penal la ce ar mai exista ?

Credeti ca aceasta situatie de ping-pong intre lichidator si Arhivele Nationale poate dainui la nesfarsit si statul sa-si bata joc de bietii pensionari care au muncit si care din cauza lipsei adeverintei iau o pensie ca si cand ar fi lucrat ca si necalificati ? Ce vina au pensionarii ca statul nu are bani pt. angajari si creare spatii pt. arhive ? Pensionarii cum pot plati impozitele si taxele impuse de stat ? Credeti ca impotriva statului nu se poate formula o cerere la CEDO pt. ca pensionarii sa-si castige drepturile de calculare si recalculare a pensiei in raport de timpul lucrat si banii/salariile pe care le-au primit si sa obtina si daune? Sunt atatea cereri si este facut de ras statul roman la CEDO, pt. ca isi bate joc de cetatenii sai si de drepturile lor.

Credeti ca este normal ca un biet pensionar sa se judece in instante ani de zile (2008-2013) pt. o adeverinta de munca, cand toate ar fi trebuit sa fie clare?
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Paste fericit alaturi de cei dragi !
Sanatate,putere si sa va lumineze tot timpul Dumnezeu pentru ca sa ne puteti da si noua, celor care avem nevoie, sfaturi bune si utile.
Speta de fata este dificila. Ce raspuns/sfaturi puteti imi mai dati ?
Doamne ajuta !
Orice hotarare judecatoreasca irevocabila poate fi ataca cu contestatie in anulare sau revizuire, potrivit Codului de Procedura Civila.

Impotriva statului roman se poate formula plangere la CEDO pentru incalcarea art.6 din Conventia europeana a drepturilor omului.
In ce baza poate face Arhivele Nationale Revizuire sau Contestatie?
Plangere la CEDO ? Ce motive ar putea invoca ?

In tara, practica judiciara nu este unitara.
Sunt hotarari judecatoresti care obliga Arhivele sa elibereze adeverinte de munca, altele ii obliga pe lichidatori.
Ce diferenta poate exista intre cele 2 categorii de hotarari si care sunt cele corecte /care se pot executa ?

In cazul tatalui meu lichidatorul a facut cai de atac si a intors de 3 ori procesul care a ajuns la ICCJ,...
1. In ce baza poate face Arhivele Nationale Revizuire sau Contestatie?
In baza prevederilor Codului de procedura civila se putea sau se poate formula astfel de actiuni .

2. Plangere la CEDO ? Ce motive ar putea invoca ?
La CEDO se poate invoca incalcarea de catre statul roman a unui drept fundamental prevazut in Conventia Europeana a Drepturilor Omului ... cel mai invocat articol este art.6

Convenţia prevede, în art.6 pct.1, dreptul oricărei persoane la un proces echitabil :”Orice persoană are dreptul de a-i fi examinată cauza în mod echitabil, public şi într-un termen rezonabil, de către un tribunal independent şi imparţial, stabilit prin lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptată împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunţată în public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului, pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia, în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată strict necesară de către tribunal, atunci când, datorită unor împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei”.

Alte discuții în legătură

Actiune in contencios, executare hotarare, daune, taxare ? muraruelena muraruelena - am facut o Notificare catre Arhivele Nationale prin care am cerut executarea benevola a unei hotarari judecatoresti: eliberare adeverinta de munca si plata ... (vezi toată discuția)
Cerere /instanta - perimata ? cristiannegru cristiannegru Actiunea in instanta a avut 2 capete de cerere: 1. - obligare adeverinta de munca - Arhivele Nationale 2. - obligare recalculare pensie - Casa Judeteana de ... (vezi toată discuția)
Revizuire hotarare - din alta materie ? cristiannegru cristiannegru Recent am obtinut o hotarare favorabila, in contencios adm. As putea sa Revizuiesc o alta hotarare judecatoreasca pierduta, pronuntata de o instanta civila - ... (vezi toată discuția)