Buna seara!
Am o mare rugaminte deoarece nu imi permit mai mult de atat cu multumiri anticipate, sa ma lamureasca cineva in legatura cu urmatoarea problema:
- fratele meu acum ceva timp (decembrie 2012 aproximativ) a fost acuzat pe nedrept ca a furat din gospodaria unui consatean anumite bunuri (de valoare mica),a fost luat de acasa neinsotit de nimeni avand o anumita informatie cu privire la posibilul vinovat a fost amenintat si obligat sa semneze o anumita declaratie scrisa de altcineva si necitita de el deoarece are ceva probleme de vedere si certificat de handicap psihic, apoi politistii i-au spus ca se cauta amprente si altele.....azi a primit acasa ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ, am ramas "MASCA" cu totii...si acum urmeaza intrebarile mele...
1. Cum este posibil ca un politist sa oblige un cetatean cu handicap psihic (de la varsta de 3ani acum avand 29ani) sa semneze ceva ce nu a scris sau citit el, acesta fiind neinsotit de tutorele sau?
2. As vrea sa stiu daca mai pot sa fac ceva care sa-mi aduca si rezultate in favoarea mea si sa nu platesc pentru greselile altora...gen politist care se presupune ca a acoperit vinovatul (acesta fiindu-i ruda)?
Va multumesc din suflet!
P.S. - nici macar reclamantul nu crede ca fratele meu este vinovat.
Conform Codului de procedura penala, art.278, puteti face plangere impotriva rezolutiei procurorului. Avand in vedere si legea nr.448/2006, fratele dvs. trebuia sa fie insotit de curator ori tutore si deasemenea avea dreptul la asistenta juridica gratuita.
Art. 278 - Plângerea contra actelor procurorului
Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.
În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
Plângerea formulată împotriva soluţiei de respingere dispuse de procurorul ierarhic superior este inadmisibilă.
În cazul rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanţei ori, după caz, al rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanţă sau rezoluţie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 şi art. 249 alin. 2.
Rezoluţiile sau ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
Multumesc pentru raspunsul de mai sus! As vrea sa stiu daca trebuie sa mai platesc ceva, daca am nevoie de avocat si ce acte imi trebuiesc si unde trebuie sa depun plangerea deoarece as vrea sa merg mai departe sa fac dreptate.As vrea sa depun o plangere si impotriva politistului, ce spuneti?Oare ma lupt cu morile de vant???
Multumesc mult!