avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum sã câºtig un proces dacã nu am dovezi?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum sã câºtig un proces dacã nu am dovezi?

Buna ziua,

Am depus o plangere impotriva unui proces verbal prin care mi-ai pierdut permisul ca nu am acordat prioritate pietonilor de pe trecere.
In procesul verbal am scris la mentinui, ca nu sunt deacord cu cele inscrise.

Dupa cateva zile am primit o comunicare, ca am obligatia de a indica dovezi sau martori. Din pacate in afara de cele inscrise in procesul verbal, nu am nici un fel de dovada si nu am avut martori, eram singur in masina. Ce pot sa fac sa am sanse mai multe de a castiga procesul.

Mentiune: de cand s-a intocmit procesul verbal eu mi-am schimbat numarul de inmatriculare. Masina care apare in proces cu numarul respectiv de inmatriculare nu exista. Ma ajuta asta cu ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
DannyRitiu, utilizator
Sarcina probei revine statului roman , dreptul la un proces echitabil. cauza Anghel contra Romaniei.

Politistul are toate drepturile sa dea amenda, dar....trebuie sa o dea si ca lumea. Trebuie un martor, din partea politiei., persoana aceea careia nu i sa acordat prioritate, e martor in procesul verbal?.... sa vina cu inregistrarile... etc.. sa dovedeasca ce au scris.
liliana11 a scris:

Sarcina probei revine statului roman , dreptul la un proces echitabil. cauza Anghel contra Romaniei.

Nu e chiar așa... ;)

Nu înțeleg de unde ideea potrivit căreia statul, poliția, etc trebuie să facă dovada contravenției. Văd că unii au înțeles greșit chiar optica CEDO în această materie...
Statul face dovada prin acel proces verbal întocmit de un agent al său, care e funcționarul care atribuții în acest sens. Doar nu vreți să spuneți că agentul statului e pe poziție de egalitate cu oricine de pe stradă în cadrul unui raport juridic administrativ (nu civil) care ar lua naștere între aceștia.

Este vorba despre drept administrativ - unde raportul dintre părți e unul pe verticală, și nu de dreptul civil - unde raporturile dintre părți sunt pe orizontală, acestea având drepturi egale.

Procesul verbal de contravenție este un act administrativ, care poate fi desfințat pe motiv de nelegalitate (adică a fost încheiat fără respectarea condițiilor prevăzute expres de lege - lipsa semnătură agent, lipsa numelui acestuia, lipsa datei, etc), sau pe motiv de netemeinicie (adică situația de fapt constatată nu e contravenție, sau sancțiunea aplicată este exagerată față de gravitatea faptei).

Fiind un act administrativ, procesul verbal de contravenție se bucură de o prezumție relativă de legalitate și temeinicie, deci pentru a fi desfințat, contravenieintul va trebui să răstoarne această prezumție prin probe.

Dacă nu aveți probe nu prea aveți șanse ca plângerea să vă fie admisă. În plus, așa după cum s-a spus aici, sunt șanse mari ca plângerea să fie anulată în temeiul art. 200 NCPC.
Buna,

Da, in termen de 10 zile am fost si am depus un act prin care am mentionat ca nu am dovezi in afara de cele inscrise in proces verbal (mentiunile mele la fata locului), si am rugat instanta sa ceara dovezile si de la politie. Nu stiu, daca exista dovezi, dar cred ca nu. Oricum dovezile ar arata ca eu am dreptate. Deocamdata astept sa vad ce mi se intampla...

Cand voi ajunge in instanta voi lua in considerare ce ati scris si voi incerca sa-l conving eu pe judecator fara avocat. Problema mare insa nu e amenda, ca aceea e mica. Ci ca mi s-a retinut si permisul de conducere, de care insa am mare nevoie. Si daca pierd cazul, va trebui sa-l predau, altfel risc un dosar dragut penal. :)
De unde pana unde dosar penal pentru lipsa de acordare de prioritate >?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare pv pentru neacordarea de prioritate pe trecerea de pietoni. am șanse de câștig dacă nu e completat la secțiunea martori? DannielS DannielS Am fost oprit de catre un echipaj de politie rutiera cu pretextul ca nu am acordat prioritate pietonilor pe trecere. Pe trecere nu se aflau pietoni si nici ... (vezi toată discuția)
Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)
Retinere permis cluj napoca aurelian12 aurelian12 Buna ziua, Luni, in data de 7.04.2014 aveam un drum la cj pentru o intalnire de afaceri, si m-am gandit sa merg sa imi scot si diploma de master de la UT. ... (vezi toată discuția)