avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... dreptul creditorului asupra unui autoturism vandut ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

dreptul creditorului asupra unui autoturism vandut fara a fi radiat de catre debitor

Buna ziua,

In urma cu 5 ani am facut un credit bancar de nevoi personale in franci elvetieni. Rata pt credit dupa 2 ani s-a dublat din cauza cresterii monedei elvetiene si nu mi-am mai permis sa platesc creditul. In toamna se implinesc 3 ani de cand nu am mai platit. Singurul bun personal pe numele meu este o masina, masina pe care eu acum vreau sa o vand. Din cauza taxei de timbru foarte mare pe care trebuie sa o platim in momentul vanzarii, am decis sa facem doar un contract de vanzare cumparare la notar, masina ramanand in continuare pe numele meu in acte.
Intrebarea mea este: in momentul in care se va pronunta sentinta judecatoresca definitiva si irevocabila vizavi de recuperarea datoriilor, as vrea sa stiu daca viitorul cumparator ar putea avea probleme (sa i se ridice/sa i se puna sechestru pe masina de catre banca) din cauza ca actele vor ramane in continuare pe numele meu iar intre noi va exista doar un contract de vanzare cumparare facut la notar.
Mentionez ca in acest moment nu am poprire pe bunuri/conturi etc.

In asteptarea unui raspuns,

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:40, 26 Aprilie 2013
Doamna,
Nu asteptati nicio sentinta judecatoreasca irevocabila. Se va da o incheiere de incuviintare a executarii silite, la pronuntarea careia nici macar nu veti fi citata.

Posesia valoreaza proprietatea. Nu cred ca executorul va putea executa autoturismul in conditiile enuntate de dvs. Pt bunurile mobile posesia valoreaza proprietatea, si daca exista si
Insa, va expuneti pericolului de a comite o infractiune, sau cel putin o contraventie prin faptul ca incercati sa evitati plata unei taxe legale.
Stiu ca exista un termen legal in care puteti face radierea respectiv inscrierea noului proprietar la politie.
Dar oare creditorul nu va putea intenta acţiune revocatorie, pe considerentul înstrăinării autoturismului , care face parte din gajul general al creditorilor chirografari ?
Cu toate că în materie de bunuri mobile , contractul poate fi unul consensual, fără a fi necesară forma autentică , transferul dreptului de proprietate având loc la momentul manifestării acordului de voinţă , creditorii pot considera vânzarea ca fiind efectuată în frauda lor . Sigur, parcă este necesară şi complicitatea cumpărătorului .
În fine, este adevărat că posesia de bună credinţă, în materie de bunuri mobile valorează proprietate, dar parcă fac excepţie bunurile supuse înmatriculării .
Da, aveti dreptate, bunurile supuse inmatricularii fac exceptie, insa aici avem contract incheiat.
Trebuie ca vanzatorul sa aiba cunostinta de faptul ca vanzatorul intentioneaza sa-si prejudicieze creditorii, altfel nu se desfiinteaza contractul.
Avand in vedere faptul ca actul de vanzare a masinii s-a facut la notar exista si data certa si se elimina orice suspiciuni cu privire la data actului, astfel ca dovada ca vanzarea s-a facut in frauda creditorilor va fi excesiv de greu de facut.
Si dupa parerea mea actiunea ar urma in mod normal sa se respinga daca va beneficia de aparare calificata in caz de proces.

Rezolvati si problema cu radierea ca sa nu va complicati in mod inutil.
Cu riscul de a mi se sterge aceasta postare, vreau sa va spun ca am impresia ca voi aici, in loc sa dati solutii legale pentru rezolvarea problemelor privind plata obligatiilor la care v-ati angajat, dati solutii ptr "fentarea legii" in mod legal. Tara asta a ajuns unde a ajuns, printre altele, datorita celor ce nu vor sa plateasca ceea ce datoreaza ptr produse, servicii, credite bancare, alocatii si multe multe altele. Atata timp cat vor exista oameni care nu-si platesc aceste obigatii, vor exista toti atatia pagubiti care nu pot sa-si primeasca banii cuveniti.
De la un rau platnic ca dvs, banca nu va pierde in nici un caz, va avea insa grija sa transfere aceasta pierdere la cei cinstiti, care platesc ratele si dobanzile.

Alte discuții în legătură

Preluare credit ipotecar LumiD LumiD Buna seara, Am gasit o persoana care nu mai poate plati rata la banca pentru un apartament ,luat cu credit ipotecar .Eu nu pot sa preiau acest credit ... (vezi toată discuția)
Executare silita venituri sotie. yamada yamada In urma cu cativa ani am accesat un credit imobiliar pentru cumpararea unui apartament in care mi s-a pus ipoteca pe acel apartament. La momentul respectiv nu ... (vezi toată discuția)
Actiune revocatorie impotriva contractului de instrainare bun imobil milan92 milan92 Buna ziua Un creditor a vindut(donat?)proprietatea pentru a nu putea fii executat silit.Asta sa intimplat dupa ce am declansat procesul in urma caruia ... (vezi toată discuția)