avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune revocatorie impotriva contractului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune revocatorie impotriva contractului de instrainare bun imobil

Buna ziua
Un creditor a vindut(donat?)proprietatea pentru a nu putea fii executat silit.Asta sa intimplat dupa ce am declansat procesul in urma caruia instanta a stabilit ca creditorul trebuie sa-mi plateasca o suma de bani,dar inainte ca sentinta sa fie pronuntata.Noul proprietar este fiul creditorului,cine oricum era unicul mostenitor.
Am hotarit sa cer instantei anularea contractului de vinzare(donatie).Ce se va intimpla daca intre timp si noul proprietar(fiul creditorului)va vinde proprietatea?
Din experienta mea stiu ca se poate cere instantei inscrierea actiunii in CF , ceea ce ar trebui sa puna pe ganduri pe oricare eventual cumparator ca da bani de pomana pe imobil pentru ca il poate pierde. Un avocat va poate lamuri mai bine.
Depinde și despre ce sumă este vorba.Poate că suma poate fi recuperată și prin executarea unor bunuri mobile, a popririi, etc.
Dacă nu există o grevare a imobilului, proprietarul debitor poate înstrăina bunurile sale imobile, iar creditorul , care este un creditor chirografar, nu se poate opune vânzării bunurilor , el fiind apt a executa bunurile mobile și impoile , prezente și viitoare, ale debitorului său, atâtea câte se găsesc în patrimoniul său la momentul demarării executării silite.
Ceea ce poate face un creditor este ca ,atunci când poate face dovada fpatului că înstrăinarea bunului imobil a fost făcută pentru a frauda interesele sale , este să iniieze o acțiune revocatorie, adică , bunul vândut, să reintre în patrimoniul debitorului, pentru a putea fi executat silit.Este necesară și complicitatea la fraudă a creditorului, de către cumpărătorul bunului, altfel, el se consideră un terț de bună credință, care nu a cunoscut intenția înstrăinării bunului.Iar în acest caz rămâne o vânzare valabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executie silita officemvp officemvp buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in cazul in care sa executat silit un debitor prin poprirea a 1/3 din salar, iar debitorul are un imobil in ... (vezi toată discuția)
Contractul de donatie tania10 tania10 o firma de recuperari creante a cumparat datoria mea de la banca,eu afland acest lucru in momentul in care m-am prezentat la banca pt a efectua ... (vezi toată discuția)
Actiune paulina credite credite Daca o persoana instraineaza un imobil prin donatie si peste 1 an si 3 luni se declanseaza impotriva ei executarea silita pentru ca este debitor garant, ... (vezi toată discuția)