avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare CIM si neplata salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare CIM si neplata salarii

Buna ziua,

Am fost angajata la o firma, de curand a incetat CIM cu acordul partilor dar nu mi-am primit salariul pe ultimele luni. La incetarea CIM-ului am primit doar o copie de pe decizia de incetare. Nu ar fi trebuit sa mai primesc si o nota de lichidare, adeverinta de vechime sau altceva? Nu am primit nici macar fluturas de salariu. Acum as dori sa actionez fostul angajator in instanta dar am inteles ca eu ar trebui sa fac dovada ca nu mi-am incasat salariile ori eu nu stiu cum as putea dovedi asta. Nu ar trebui ca firma sa faca dovada ca mi le-a achitat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:34, 24 Aprilie 2013
Faceti o adresa catre societate in care solicitati eliberarea adev de vechime si plata salariilor restante. Daca nu le primiti adresati-va ITM-ului local cu o sesizare pentru efectuarea unui control la societate. Daca nici asa nu le primiti adresati-va instantei de judecata.
Conf art 272 CM "sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare". Deci angajatorul va trebui sa faca dovada platii salariilor si a eliberarii adeverintei de vechime.
In ce priveste fluturase si note de lichidare, nu exista un text de lege care sa prevada obligativitatea lor, doar daca aceasta obligatie si-a asumat-o angajatorul prin CIM, RI sau CCM.
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia sotul dvs are domiciliul sau locul de munca.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajatr este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu de incasat, contract si adeverinta de vechime hera2001 hera2001 Buna ziua, Sotul meu a lucrat la o firma 3 luni, a semnat un contract dar el nu a primit nici un exemplar,(in contract era trecut salariul de 1000 brut si ... (vezi toată discuția)
Nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,am lucrat la o firma si nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate,nu am primit nici contract de munca si mi sa dat sa semnez la angajare un ... (vezi toată discuția)
In cate zile sunt obligati sa imi dea decizia de incetare? ncsimona ncsimona Am avut contract pe perioada determinata pana pe 15.05.2013, dar eu nici pana azi nu mi-am primit decizia de incetare a contractului. In cate zile sunt ... (vezi toată discuția)