avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In cate zile sunt obligati sa imi dea decizia de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In cate zile sunt obligati sa imi dea decizia de incetare?

Am avut contract pe perioada determinata pana pe 15.05.2013, dar eu nici pana azi nu mi-am primit decizia de incetare a contractului. In cate zile sunt obligati sa imi dea decizia? Eu vreau de la ei si o adeverinta de venit ptr somaj, au dreptul sa nu-mi dea adeverinta? Si as mai vrea sa stiu daca sunt obligati sa-mi dea si banii pe concediu? Eu am vreo 3 zile de concediu si pe 2012. Mentionez ca am lucrat 2 ani si 2 luni la ei, am tinut locul unei persoane care a intrat concediu de crestere a copilului. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ncsimona , utilizator 08:54, 24 Mai 2013
Constatarea cazului de încetare de drept (la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată) a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, și se comunică persoanelor aflate în situațiile respective în termen de 5 zile lucrătoare.

Da, trebuie sa va dea adeverinta si banii pe concediu.
@ ncsimona

1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar obligatia de a va inmana adeverinat de vechime, adeverinta de somaj incumba numai in omentul in care ati facut o solicitare scrisa catre fostul angajator.

2. Neplata unor drepturi salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social

In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal, necompensarea in bani a CO neefectuat etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca drepturile salariiae. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Multumesc mult ptr raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie ale2012 ale2012 buna ziua.sotul meu a lucrat la legume si fructe adica mai pe scurt la un economat,acolo timp de un an nu ai concediu,concediu medical sau o zi libera dar ... (vezi toată discuția)
Contract de munca ,demisie . d-r d-r Buna seara ! In ultimele 3 luni nu mi-am primit salariul de la firma unde lucrez ,n-am semnat fluturas de salariu . .Nu sunt bani deoarece s-au blocat ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului lenuja lenuja am lucrat de pe data de 20.09.2014 pana pe data de 28.04.2015 la SC ANDORRA TONY SRL din IASI,am incheiat un contract de 4 ore dar eram obligata sa lucrez mai ... (vezi toată discuția)