avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

buna ziua.sotul meu a lucrat la legume si fructe adica mai pe scurt la un economat,acolo timp de un an nu ai concediu,concediu medical sau o zi libera dar toata luna luni agust si pana in 15 septembrie ai concediu la care bine inteles la noi nu nea convenit si tia cautat de lucru in alta parte si a vb cu sefa lui si a zis ca ia interupt cartea de munca adica a doua zi cand deja a aflat ca a mers la lucru.....ia interupt ia interupt ca trebuia dar problema ii ca noi acuma de unde mergem sa scoatem declaratia informativa pe 2014 ca nu nea dato dar si cum fac io sa vad ca nu mai figurez la firma lui?dar bani de concediu cum pot sa ii recuperez?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:42, 1 Septembrie 2015
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In acest sens,se va depune la angajator o solicitare scrisa pentru a se elibera:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata
- adeverinta de somaj, chiar daca acum nu beneficiaza de somaj.

Refuzul angajatorului
de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Potrivit art.146 alin.3 C.mun., la incetarea c.i.m. angajatorul are obligatia de a compensa in bani zilele de CO neefectuate.

Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca drepturile salariale. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.

Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)


nu am inteles nimica deci daca patronu nu imi ia demisia nu nimica eu cum sa ma duc la el sa imi dea decizia de incetare a c.i.m. adeverinta de vechime pentru perioada lucrata daca eu cand am zis ca nu ma mai duc el o zis bine ms k de azi imi interupe cartea de munca si ca sunt un nesimtit eu ce pot sa fac unde ma pot duce sa ma duc la itm?mie imi trebuie hartiile alea cum am incetat locul de munca si adeverinta
1. Potrivit art.81 alin.2 teza I C.mun.,angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului.
Nerespectarea acestei prevederi cosntituie contraventie fiind sanctionata de lege cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre ITM.

2. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

3. Demisia o puteti trimite si prin posta cu confirmare de primire.

4. Daca v-a spus ca va intrerupe c.i.m., atunci probabil a emis si o decizie de incetare a c.i.m.

5. Legea spune ca la solicitarea scrisa a dvs se emit acele documente, iar in caz de refuz sesizati ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie madysalcia80 madysalcia80 BUNA ziua, lucrez de 2 ani la o societate, dupa 2 ani mi-a zis angajatorul sa semnez o demisie care nu era completata ci doar am semnat urmand sa ma ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca cristinamad cristinamad am fost data afara fara un motiv si cand i-am cerut angajatorului un act doveditor pt incetarea contractului de munca si sa-fi faca lichidarea la zi a fost ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului lenuja lenuja am lucrat de pe data de 20.09.2014 pana pe data de 28.04.2015 la SC ANDORRA TONY SRL din IASI,am incheiat un contract de 4 ore dar eram obligata sa lucrez mai ... (vezi toată discuția)