avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE

BUNA ziua,
lucrez de 2 ani la o societate, dupa 2 ani mi-a zis angajatorul sa semnez o demisie care nu era completata ci doar am semnat urmand sa ma reangajeze pe o alta societate pe care o detine, acest lucru nu s-a mai intamplat. ce pot face?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: madysalcia80 , utilizator 10:57, 23 Ianuarie 2015
Sa ii dati in judecata si sa dovediti ca v-au fortat.
Demisia este manifestarea de vointa unilaterala a salariatului prin care doreste incetarea raportului de munca din initiativa sa .. legea nu prevede ca angajatorul sa va forteze sa va dati demisia .. in caz contrar, salariatul poate solicita instanţei anularea demisiei sale ca act juridic unilateral, în cazul în care consimţământul său a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă.
Mai detaliat am lucrat agent de paza la acesta societate timp de doi ani, am fost angajat pe conventie pentru ca angajatorul sa primesca bani de la stat, acum mi-a zis sa-mi dau demisia sa ma angajeze pe o alta societate pentru a primii iar subventia de la stst pentru ca am peste 55 ani. mi-a dat o demisie tipizta necompletata, fara data, doar am semnat. Nu mi-a dat decize de incetare si nici drepturile slariale pe lunile anterioare. pot sa reclam asta? TREBUIA SA-MI EMITA DECIZE DE INCETARE? unde sa fac denuntul la itm sau in instanta?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
madysalcia80, utilizator
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).


totusi as vrea sa contest demisia intrucat printr-o experiza grafologica s-ar dovedi ca acea demisie nu este scrisa de mine. sfatuiti-ma cum sa fac
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
madysalcia80, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisie claudia104 claudia104 eu mi am dat demisia cu acordul ambelor parti si a trecut o luna de cand nu mi s-a facut lichidarea pe motiv ca sunt cercetata de lipsa in gestiune.ce am de ... (vezi toată discuția)
Reținerea salariului de către patron Bella82 Bella82 Patronul nu vrea să îmi de-a salariul până nu merg să îmi dau demisia,este legal să îmi rețină salariul? (vezi toată discuția)
Mi s-a desfacut contractul de munca fara sa fiu anuntat aadriano37 aadriano37 Buna ziua. Am fost angajat cu carte de munca un an si jumatate la o firma intr-o alta localitate decat locuiesc. Comunicam prin telefon si mail, iar ... (vezi toată discuția)