avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi s-a desfacut contractul de munca fara sa fiu anuntat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi s-a desfacut contractul de munca fara sa fiu anuntat

Buna ziua. Am fost angajat cu carte de munca un an si jumatate la o firma intr-o alta localitate decat locuiesc. Comunicam prin telefon si mail, iar rezultatele muncii mele le trimiteam prin mail. Angajarea mea s-a petrecut intr-o conjuncture mai ciudata, era firma unui profesor de la facultatea unde era sotia mea, iar acesta afland ca lucrez in acelasi domeniu ca si el, a abordat-o pe sotia mea in cadrul unu examen sa colaboram cu el. Clar, fiind in cadrul examenului, nu putea sa-l refuze, si asa am ajuns sa lucrez pentru el. Cu salariul m-a tot mintit, ca il voi primi, dar nu avea decat 200-300 lei/luna sa-mi dea. Dar, cum sotia mai avea 1 an de facultate si licenta cu el, am cerut macar carte de munca sa-mi faca. Dupa licenta, din cauza volumului enorm de munca pe care il primeam, I-am amintit din nou de salar. Macar nu mai aveam probleme cu facultatea, si am zis ca nu mai am motive sa lucrez pe gratis, sa-si umple el buzunarele. Mi-a spus ca nu mai are nevoie de serviciile mele, iar eu am insistat ca imi vreau banii. Dupa lungi discutii, a spus ca imi va tine cartea de munca inca cateva luni, in locul banilor datorati, fara sa mai imi dea de lucru. Am zis ca si asa e bine, decat nimic. Saptamana trecuta am avut nevoie de o adeverinta, si am sunat contabila, care a fost foarte mirata de cererea mea, pe motiv ca eu mi-am depus demisia de mult, iar ea mi-a facut decizia de incetare a constractului de munca. Deci, am aflat si eu ca mi-am dat demisia. Eu ce pot sa fac, mai pot sa recuperez ceva din banii ce ar fi trebui sa-i primesc? Nici un stat de plata n-am vazut, nici macar somaj nu mai pot sa iau, pt ca astazi sunt 3 luni de cand eu "mi-am dat demisia", prin acordul ambelor parti, art.55 lit.2 Codul Muncii. Mai pot face ceva in acest caz?
Cel mai recent răspuns: aadriano37 , utilizator 08:33, 20 Martie 2015
daca nu ati semnat demisia faceti plangere penala paentru fals si uz de fals. de recuperat nu puteti decat prin instanta civila. promovati actiune in 45 de zile de cand ati luat cunosctinta de incetare la Tribunalul de domiciliu
Multumesc frumos!
Daca v-ati dat demisia, de ce sa mai contestati decizia de incetare a c.i.m. ?
Demisia a fost provocata de angajator?

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Cu tot respectul, eu am aflat de la contabila ca mi-am dat demisia, conform unei cereri despre care eu nici macar nu stiam ca exista. NU eu am scris acea cerere, nici macar nu am fost la ei la birou, nu am mai vorbit cu angajatorul. Clar, nu mi-am scris demisia.
Va multumesc oricum!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demitere/santaj/obligatie la demise razvypitesti razvypitesti Buna ziua, am o problema cu o persoana din familie. A lucrat pana la finalul lunii ianuarie 2018, din februarie a fost trimisa acasa pe motiv ca nu sunt bani. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! fiul meu lucrează pentru o companie afectată de ... aez aez Buna ziua! Fiul meu lucrează pentru o companie afectată de criza Covid și după o scurta perioada de șomaj tehnic(Aprilie)a încetat plata salariilor nsa ... (vezi toată discuția)
Recuperarea banilor de la angajator Nico1111 Nico1111 Mi-am dat demisia cu o lună în urmă. Demisia a fost la zi, dat fiind faptul ca angajatorul nu îmi respecta drepturile. Am fost de acord să lucrez încă 2 ... (vezi toată discuția)