Buna ziua, am o problema cu o persoana din familie. A lucrat pana la finalul lunii ianuarie 2018, din februarie a fost trimisa acasa pe motiv ca nu sunt bani. Angajata nu a luat concediu in 3 ani deloc si nici plata pe concediu. Lunile decembrie si ianuarie neplatite. Patronul a refuzat sa ii dea cartea de munca si sa o bage in somaj decat dupa multe insistente si dupa ce a resusit prin santaj sa obtina o hartie prin care angajata a specificat ca nu are de luat niciun ban. In fata angajatei patronul recunostea ca a luat bani din firma dar hartiile erau de partea lui. Ce se mai poate face?
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Da, in urma santajului( daca nu faci cum vreau eu nu mai vezi cartea de munca) angajata a semnat o hartie prin care spune ca nu mai are de luat niciun salariu. Acum are nevoie doar de pastile pentru tensiune.
din pacate nu. Revin cu o intrebare, poate cumva să atace, să facă o contestatie pentru faptul că i-a incheiat cartea de munca fara sa o bage in somaj?
Lichidare
ionmoni
buna ,va rog daca ma puteti ajuta ,am fost angajat la o firma prin programul fortis aveam salar brut de 5200 ron luam an mana 3000 luam bani o data la 2 luni ... (vezi toată discuția)