avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile angajatului

am lucrat de pe data de 20.09.2014 pana pe data de 28.04.2015 la SC ANDORRA TONY SRL din IASI,am incheiat un contract de 4 ore dar eram obligata sa lucrez mai multe,nu a fost facut nici o schimbare in contractul meu de munca.In momentul cand mi-am dat demisia mi-a spus ca nu beneficiez de banii ptr concediu de odihna,deoarece nu am lucrat un an si am solicitat un revisal si o adeverinta de vechime,pe care au zis ca are sa mi le dea,dar nu stiu exact cand.
Cel mai recent răspuns: lenuja , utilizator 18:49, 12 Mai 2015
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Art.146 C.mun.
...
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Prin urmare, compensarea zilelor de CO neefectuate este posibilă în cazul încetării contractului individual de muncă, indiferent de perioada lucrata la acel angajator si indiferent de durata timpului de munca mentionata in c.i.m.

3. Prin urmare, adresati-va cu o actiune in instanta impotriva fostului angajator pentr neplata CO neefectuat.
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliul. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare de timbru.
De asemenea , puteti sesiza ITM-ul si/sau apela la procedura medierii.
va multumesc frumos ! maine am sa merg la ITM iasi si am sa depun o sesizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca marysa marysa Buna ziua, Am nevoie de cateva lamuriri. Am anuntat ca doresc sa plec din actualul loc de munca, iar seful a zis sa nu-mi dau demisia, ci sa plec cu acordul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat. gabriel.viziteu gabriel.viziteu Buna ziua, Va rog sa ma consiliati cu privire la urmatoarea problema: Am fost angajat al unei societati comerciale din martie 2010 pana in prezent. Au ... (vezi toată discuția)
Despre concediu de odihna getad getad Buna ziua! Va rog, sa-mi raspundeti (sunt 3 cazuri diferite): 1) anul acesta se poate lua concediul de odihna pt anii 2013 , 2014 , 2015 ? (datorita ... (vezi toată discuția)