avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea contractului de munca

Buna ziua,

Am nevoie de cateva lamuriri. Am anuntat ca doresc sa plec din actualul loc de munca, iar seful a zis sa nu-mi dau demisia, ci sa plec cu acordul partilor, ca este mai bine pentru mine. Contabila mi-a zis ca trebuie sa pun data de 30 august pe cererea prin care solicit incetarea contractului, adica cu o luna inainte. Nu inteleg de ce, deoarece eu am pus data la care am anuntat ca vreau sa plec, adica 20 septembrie, urmand sa stau pana in 30. Alta problema ar fi, ca i-am zis d-nei contabile ca trebuie sa-mi dea o adeverinta referitor la perioada cat am lucrat la firma aceasta, iar dansa mi-a zis ca nu trebuie sa-mi elibereze nimic. Chiar asa este? Iar o ultima problema ar fi, zilele de concediu neluate, ar fi vreo 7 zile. Stiu ca trebuie sa le plateasca, dar cum se platesc? Mentionez ca sunt angajata cu salarul minim pe economie.
Cel mai recent răspuns: marysa , utilizator 19:12, 28 Septembrie 2016
marysa a scris:

.....Nu inteleg de ce, deoarece eu am pus data la care am anuntat ca vreau sa plec, adica 20 septembrie, urmand sa stau pana in 30. Alta problema ar fi, ca i-am zis d-nei contabile ca trebuie sa-mi dea o adeverinta referitor la perioada cat am lucrat la firma aceasta, iar dansa mi-a zis ca nu trebuie sa-mi elibereze nimic. Chiar asa este? Iar o ultima problema ar fi, zilele de concediu neluate, ar fi vreo 7 zile. Stiu ca trebuie sa le plateasca, dar cum se platesc? Mentionez ca sunt angajata cu salarul minim pe economie.


1. Este corect cum ati mentionat dvs si nu cum spune dna contabila ...
eu am pus data la care am anuntat ca vreau sa plec, adica 20 septembrie, urmand sa stau pana in 30.


2. Referitor la adeverinta de vechime:
- depuneti la angajator o solicitare scrisa pentru eliberarea acesteia.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In sensul art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Art.260C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.

3. Art.146 C.mun.
....
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Asadar, la incetarea c.i.m. vi se vor compensa in bani zilele de CO neefectuate.

Art. 150 C.mun.
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
......

In speta, indemnizatia pentru CO se calculeaza luandu-se in considerare drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care c.i.m. inceteaza.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului lenuja lenuja am lucrat de pe data de 20.09.2014 pana pe data de 28.04.2015 la SC ANDORRA TONY SRL din IASI,am incheiat un contract de 4 ore dar eram obligata sa lucrez mai ... (vezi toată discuția)
Concediu in prag de pensionare ellamoise ellamoise Buna ziua, Va rog , daca la 1.07 ies la pensie am dreptul la concediu integral sau numai pentru lunile in care am fost in activitate ? Pot sa iau concediu ... (vezi toată discuția)
Munca fara concediu sau plata acestuia Miticuta Miticuta Lucrez la o firma de paza de un an de zile nu mi se da bani pe concediu nici concediu vreau sa stiu daca mi se plateste contributia la casa de pensi?De oare ce ... (vezi toată discuția)