Va rog sa ma consiliati cu privire la urmatoarea problema:
Am fost angajat al unei societati comerciale din martie 2010 pana in prezent. Au desfiintat locul de munca pe care il ocupam si mi-au dat un preaviz de 20 de zile.
Am solicitat sa imi comunice numarul de zile de concediu de odihna efectuate in perioada lucrata si sa imi transmita copii dupa cererile de concediu de odihna aflate la sediul lor. A rezultat ca am cereri pentru 44 de zile de concediu. Pentru perioada lucrata am calculat ca ar fi trebuit sa am 114 zile de concediu de odihna.
Trebuie sa imi plateasca restul de zile de concediu? Ei mi-au comunicat ca am fost trecut in concediu de odihna desi eu nu am formulat nici o cerere in acest sens. Trebuie sa depun o plangere la ITM? Sau sa fac o plangere penala?
1. Art.146 C.mun.
...
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Legislaţia muncii prevede ca, concediului de odihnă neefectuat se compenseaza în bani in cazul încetării contractului individual de muncă.
In cazul unei actiuni in instanta, termenul de prescripţie este cel mentionat de art. 268 alin. (2) din Codul muncii, respectiv cererea în instanţă a salariatului va putea fi formulată în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului.
Daca salariatul nu va solicita in instanta acordarea CO,sau acordarea sumelor compensatorii în cazul neefectuării concediului, în termenul de prescripţie, angajatorul/instanta va putea invoca excepţia prescripţiei dreptului la acţiune pentru drepturile ce nu sunt solicitate în termenele de prescripţie prevăzute de lege.
2. Puteti solicita in scris angajatorului dvs,potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG 500/2011, sa va elibereze copii de pe cererile de CO pentru perioadele respective.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
3. Daca aveti suspiciuni cu privire la aceste cereri ,atunci puteti depune plangere penala impotriva angajatorului pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
4. ITM-ul poate verifica daca in perioada respectiva exista sau nu cerere de CO pe numele dvs, dar nu poate stabili autenticitatea semnaturilor de pe cererea respectiva.
Va multumesc pentru raspuns.
Inteleg ca trebuie sa ma adresez ITM Bucuresti cu o sesizare despre cele relatate pentru ca ei sa verifice si sa confirme situatia.
Actiunea in instanta trebuie facuta dupa data incetarii contractului de munca? Exista vreo anumita forma care trebuie folosita pentru actiunea in instanta ?
Cu privire la plangerea penala ma refer la faptul ca , in contabilitatea firmei, am fost pontat in CO desi eu nu depusesem vreo cerere si nici nu aveam la cunostinta despre acest fapt.
Daca angajatorul are sediul in Bucuresti, atunci sesizarea se va depune la sediul ITM Bucuresti din str.Radu Voda ne.26-26A, sect.4 sau prin email : itmbucuresti@itmbucuresti.ro
Actiunea se poate promova si inainte de incetarea c.i.m.