La incetarea CIM salariatul solicita compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat in perioada derularii contractului de munca, respectiv 2007-2016. Dreptul salariatului de a pretinde aceste despagubiri se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii la actiune (data incetarii CIM).
Daca salariatul nu a formulat in instanta, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la concediu de odihna, obligarea angajatorului de a i se acorda co din anii precedenti, mai poate solicita la incetarea CIM despagubiri pentru toate zilele de co nefectuate?
Dreptul la co se pierde prin neefectuare?
Sau se vor compensa in bani toate zilele de co neefectuat din perioada 2007-2016?
Termenul de prescriptie de 3 ani prevazut in Codul Muncii se refera numai la actiunea in instanta, care poate fi promovata in cazul in care angajatorul refuza sa compenseze in bani la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate.
Prin urmare, de bunavoie, angajatorul poate compensa in bani si CO neefectuat de peste 3 ani.
Dispozitiile art.268 (1) lit c) se refera la faptul ca salariatul poate solicita instantei la data incetarii CIM despagubiri pentru plata co neefectuat intr-un termen de 3 ani de la data incetarii CIM sau co din ultimii 3 ani?
La ce se refera acest termen de prescriptie de 3 ani? Va rog mult daca puteti sa ma lamuriti, ca eu nu mai inteleg nimic ...
Multumesc muuuult!
Termenul de prescriptie de 3 ani prevazut in Codul Muncii se refera numai la actiunea in instanta.
Altfel spus, pentru promovarea actiunii in judecata (darea in judecata a angajatorului) aveti la dispozitie un termen de 3 ani de la data incetarii c.i.m.