avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi asupra pozelor monumentelor funerare/ cruci
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi asupra pozelor monumentelor funerare/ cruci

Am descoperit ca pe un site apartinand unei societati, site-ul prin care firma respectiva isi promoveaza imaginea si isi descrie tipurile de servici, se afla postate imagini - poze reprezentand monumente funerare (cruci cu pozele decedatilor). Firma care administreaza cimitirul in care s-au facut pozele, ar vrea sa ii oblige sa nu se mai foloseasca de aceste imagini. Are calitatea de a solicita interzicerea postarii pozelor, in calitate de administrator al cimitirului in care au fost facute, in ideea ca doreste protejarea intereselor clientilor sai? Sau doar familiile decedatilor care apar pe monument/ cruci ar avea dreptul sa solicite asa ceva? Un temei legal?
Cam sinistra intrebarea... dar asta e realitatea cu care ne confruntam. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 11:15, 1 Martie 2009
In opinia mea, avand in vedere ca administratorul cimitirului a primit aceasta calitate de la consiliul local al localitatii respective, care este o autoritate publica, are calitatea de a solicita interzicerea postarii pozelor cu decedatii - nu cu monumentele funerare respective, asupra carora firma care le realizează poate sa invoce dreptul de autor.
Sunt aplicabile in primul rand dispozitiile Constitutiei Romaniei:
Art. 26
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

Ar mai fi de verificat daca in cimitirul respectiv nu este interzis fotografiatul - cu afisaj legal in acest sens, ceea ce implica cel putin o amenda contraventionala pentru firma autoare de monumente funerare.

De asemenea, sunt aplicabile prevederile Decretului nr.31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice, Cap. 3 Ocrotirea drepturilor personale nepatrimoniale art.54-56:
ART. 56
Drepturile personale nepatrimoniale sunt ocrotite si dupa moarte, in masura stabilita de lege sau de regulile de convietuire sociala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni ce se pot deschide in cazul in cazul producerii unui prejudiciu nepatrimonial... lonley-wolf lonley-wolf Ce actiuni civile se pot deschide in cazul in care se aduce atingeri drepturilor inerente (demnitate, imagine...) ale unei persoane? (vezi toată discuția)
Calomnia elenatt elenatt Va rog, sa ma ajutati si sa-mi spuneti litera de lege care sta la baza depunerii unei actiuni de calomnie intre persoane fizice. Calomnia a fost afirmata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu ... Diana Feder Diana Feder Buna ziua! In luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu din sat Vlădeni judetul Iași și spre surprinderea mea,am găsit în monument funerar al unei ... (vezi toată discuția)