1)Legea 263/2010
ART. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
Contestatia impotriva deciziei de pensie se depune, in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la casa teritoriala de pensii emitenta.
2)1431-740=691x5,5%=38 lei CASS
431-38=393x16%=63 lei impozit
3)Data de cand se face plata este trecuta in decizia de pensionare.
-1431 de lei,este pensia dupa aplicarea penalizarii ?
1. La punctul ,,B" din decizia de pensionare se inscrie cuantumul pensiei ramase dupa aplicarea diminuarii in %,deci 1431 lei reprezinta valoarea pensiei dupa ce s-a scazut diminuarea ( penalizarea ).
2. La punctul ,,C" din decizia de pensionare nu este inscrisa data de la care se face plata drepturilor cuvenite din pensie, de aceea am cerut precizari.
Multumesc domnului CARP MIRCEA pentru clarificarile date.
Toate cele bune !
1. - In decizia de pensionare anticipata partiala se trece data acordarii pensiei dar nu se trece data platii acesteia pana cand nu faceti dovada incetarii contractului individual de munca (CIM), adica sa duceti la Casa de Pensii decizia de incetare a CIM.
- Adica daca dupa data depunerii cererii de pensionare ati mai lucrat atunci nu veti primi pensie pe perioada lucrata.
2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.
1. La data depunerii dosarului de pensionare ( 09.01.2013) am depus si adeverinta privind incetarea activitati, deci si a calitatii de asigurat.
2. In urma primirii deciziei de pensionare la data de 23.04.2013, eu am solicitat precizari privind plata in luna mai a pensiei, adica daca se face plata din urma pe 4 luni in luna mai , s-au pe cinci luni.
Multumesc mult pentru clarificari domnului TUDOR VALERIU.
Cu stima,
Daca ati depus dovada de incetare a calitatii de asigurat veti primi pensia pe toata lunile incepand cu acea data.