avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Diferente curs imprumut asociati microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Diferente curs imprumut asociati microintreprindere

diferentele de curs favorabile, obtinute din reevaluarea lunara a imprumuturilor in valuta pe termen lung de la asociati, se constituie ca venituri ce se supun impozitarii de 3%?
Cel mai recent răspuns: andrei_k , utilizator 02:46, 3 Mai 2013
~ Conținut șters la cerere ~
articolul citat de Dvs. este abrogat din 2010.
CF valabil 2013:

ART. 112^7 Baza impozabilă
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii de exploatare;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.

Norme metodologice
ART. 112^7
14. Baza impozabilă asupra căreia se aplică cota de 3% este reprezentată de totalul veniturilor trimestriale care sunt înregistrate în creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», cu excepţia celor înregistrate în:
- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- Veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
- Veniturile din producţia de imobilizări corporale și necorporale;
- Veniturile din subvenţii de exploatare;
- Veniturile din provizioane și ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare ;
- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi și/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- Veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor denatura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
15. Microîntreprinderile care își încetează existenţa în urma unei operaţiuni de reorganizare sau de lichidare, potrivit legii, și care pe parcursul perioadei de funcţionare au fost și plătitoare de impozit pe profit, la calculul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, nu includ în baza impozabilă: rezervele constituite din profitul net, rezervele constituite din diferenţe de curs favorabil aferente capitalului social în devize sau disponibilului în devize, precum și sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit pe profit, repartizate ca surse proprii de finanţare, potrivit legii, care au fost constituite în perioada în care au fost plătitoare de impozit pe profit.
Microîntreprinderile care își încetează existenţa în urma unei operaţiuni de reorganizare sau de lichidare, potrivit legii, și care pe parcursul perioadei de funcţionare au fost și plătitoare de impozit pe profit includ în baza impozabilă și rezervele reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil și nu au fost impozitate în perioada în care au fost plătitoare de impozit pe profit.
16. În cazul în care se achiziţionează case de marcat, din baza impozabilă se scade valoarea caselor de marcat, în conformitate cu documentul justificativ, în luna punerii în funcţiune. Punerea în funcţiune se face potrivit prevederilor legale.




eu inteleg astfel ca, diferentele de curs obtinute din reevaluarea lunara a conturilor in devize constituie venituri impozabile, iar ciudatenia este ca, in acelasi trimestru, datorita fluctuatiei cursului valutar, intr-o luna, diferentele favorabile pot aparea ca venituri, iar intr-alta luna diferentele nefavorabile devin cheltuieli, fara a avea posibilitatea ca la sfarsitul trimestrului sa se deduca cheltuielile cu diferentele de curs din asa-zisele venituri. iar, la sfarsitul trimestrului sa existe obligatia de a plati impozit pt luna in care diferentele de curs au constituit venituri financiare. aberant!

aveti alte pareri?
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit microintreprindere prest prest Buna ziua. O societate comerciala platitoare de impozit pe venit,a avut un proces cu Primaria,pe care l-a castigat. Suma primita,se impoziteaza cu ... (vezi toată discuția)
Venituri microintreprindere in 2014 doinapitu doinapitu care sunt veniturile care se iau in calcul pentru plafonul de 65000 euro in anul 2013 ,pentru ca in anul 2014 sa fi microintreprindere (vezi toată discuția)
Plafon 100.000 euro cateldestept cateldestept La calculul plafonului de 100.000 euro se iau in calcul veniturile inregistrate in 766 si 765? Dar veniturile din 7583? (vezi toată discuția)