avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune disciplinara pentrru urmatoarele motive :
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune disciplinara pentrru urmatoarele motive :

-nerespectarea programului de lucru
- nerespectarea atributiilor de serviciu
- neparticiparea si / sau neimplicarea la sedintele de departament
- modificarea fisei de pontaj in zilele in care intarzia
- accesarea reteleleor de socializare zilnic cateva ore - am dovezi din programul de monitorizare IT
- declarartii defaimatoare la adresa societatii pe retelele de socializare
- mailuri jignitoare trimise directorilor companiei.


eu zic ca e suficient sa sanctionez salariatul .
aceste abateri au fost savarzite in ultimele 2 luni , a fost avertizata verbal si scris , iar acum se propune desfacerea c.i.m. pentru toate aceste abateri .
salariatul nu recunoaste nimic .

eu zic ca probele vor vorbi ..
astept opinia dvs.

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 10:06, 30 Aprilie 2013
1. Nerespectarea programului de lucru:
- este foarte important ca salariatului sa-i fie adus la cunostinta despre acest program de lucru printr-un document oficial, iar dupa ce a luat la cunostinta despre acesta nerespectarea lui sa duca la sanctionarea salariatului
2. Nerespectarea atributiilor de serviciu
- atributiile de serviciu sunt stabilite prin fisa postului
- nerespectarea lor se stabileste de catre seful ierarhic printr-o cercetare mai complexa
3. Neparticiparea/ neimplicarea la sedinte de departament
- puteti sa-i comunicati in scris salariatei, cu confirmare de primire/luat la cunostinta, ce s-a discutat la sedinte, ce decizii s-au luat etc si sa-i cereti un punct de opinie cu privire la cele discutate/hotarate.
- neprezentarea/neimplicarea la sedinte nu trebuie sa fie neaparat o abatarere disciplinara intrucat nu poate produce neaparat prejudicii societatii
4. Modificarea fisei de pontaj in zilele in care intarzie.
- pontajul se efectueaza de catre seful direct
- subalternul nu poate fi tras la raspundere ca a intarziat la serviciu sau ca nu a venit la servici daca in pontaj el este trecut ca fiind prezent in programul normal de lucru
5. Accesarea retelelor de socializare zilnic:
- daca in regulamentul intern al firmei accesarea retelei de socializare reprezinta abatere disciplinara atunci firma ar trebui sa fie dotata cu calculatoare pe care sa nu fie instalate programele cu care sa se poate socializa
- deasemenea 'spionarea', prin orice mijloace, a conturilor personale ale salariatei constituie infractiune
6. Declaratii defaimatoare la adresa societatii pe retelele de socializare:
- sanctionarea pentru asa ceva inclaca dreptul la libera exprimare
- discutiile de pe retelele de socializare nu sunt documante oficiale si nu pot avea efecte juridice, economice sa de alt gen
7. Mailuri jignitoare trimise directorilor companiei:
- idem ca la punctul 5 si 6

Abateri disciplinare?
va multumesc pentru raspunsuri ,
cu privire la pontaj , mentionez ca acesta se efectueaza cu ajutorul unui program informatic , salariatii au cartela pe care o trec prin aparat la intrarea si iesire in / din fabrica .
salariata in cauza era singura persoana care lucra in acest program si in baza inregistrarilor din program scotea fisele de prezenta ale salariatilor , fiind singura care avea acces la program aceasta isi modifica prezenta in zile in care intarzia , sau pleca mai devreme , ba mai mult in zi de CO s-a trecut prezenta .
cu privire la accesarea reteleleor de socializare mentionez ca nu spionam conturile , avem un program , legal care ne indica ce site-uri au fost accesate da salariat de la calculatorul de serviciu, nu vizualizam paginile deschise de salariata.
Goran Elena a scris:

in baza inregistrarilor din program scotea fisele de prezenta ale salariatilor , fiind singura care avea acces la program aceasta isi modifica prezenta in zile in care intarzia , sau pleca mai devreme , ba mai mult in zi de CO s-a trecut prezenta .


Inteleg ca aveti mari probleme cu programul care inregistreaza prezenta la servici si ca o simpla salariata il poate accesa sa faca modificari oricand doreste. Daca in intampinare veti motiva astfel de lucruri, judecatorii pe cine sa creada? Pe dumneavoastra, datale oficiale din programul care oricum poate fi oricand accesat si modificat sau pe salariata?

Goran Elena a scris:

avem un program , legal care ne indica ce site-uri au fost accesate da salariat de la calculatorul de serviciu, nu vizualizam paginile deschise de salariata


Dar nu mai bine se putea sa se restrictioneze accesul catre saiturile de socializare, decat sa va urmariti salariatii pe unde intra pe internet?
Se poate incerca desfacerea CIM, mai ales pe considerentul ca sunt multe abateri.
Veti vedea daca rezista in instanta concedierea.
Eu, sa fiu in locul dvs., nu as aviza concedierea, sau as atentiona ca are un risc mare de pierdere in instanta. Vazuta situatia din exterior, pare mai degraba o problema de organizare defectuasa si de orgoliu al ambelor parti.

Poate optati pentru o taiere maxima de salariu, si mai vedeti ...
Daca avertismentele scrise anterioare s-au dat ca sanctiune disciplinara (in mod documentat), atunci concedierea va fi mai solida (dar atentie sa nu concediati pentru acelasi fapte pentru care ati si dat avertisemnt scris). Daca nu ati documentat avertismentele, aveti o slariata la prima abatere disciplinara ...

Sfaturi practice pentru cercetarea disciplinara, orice sanctiune veti aplica:
- pentru nerespectarea programului si modificarea fiselor de pontaj ar fi bine ca in cercetare disciplinara sa aveti si martori, pe lanaga acte.
- sa identificati clar zilele in care a fost modificat pontajul / incalcat programul de lucru. Nu este suficienta referierea "in perioada martie 2013 - aprilie 2013"; sunt de preferat datele exacte pentru care veti avea si dovezi
- este musai ca toata faptele enumerate de dvs. sa constituie abateri disciplinare potrivit RI al unitatii. Trebuie sa fie enumerate explict, cat mai clar, iar comportamentul salariatei sa corespunda intocmai abaterii definite. Faptele salariatei care nu sunt in RI ca abteri disciplinare nu sunt sanctionabile.
- sa va adunati dovezi (la cercetarea disciplinara, dupa va fi prea tarziu) cu privire la consecintele negative ale faptelor (in special ultimele doua). Luati declaratii de la directori despre modul in care i-a afectat jignirea adusa, si de la conducere, clienti si colegi despre consecintele defaimarilor pe net.
- in general orice proba scrisa (cum ar fi raportul de accesare al retelelor) ar fi bine sa o dublati cu o declaratie de martor (de ex. lucratorul IT care interpreteaza raportul, si in care mai declara si ca e-maiulrile defaimoatoare au fost sigur trimise de salariata pentru ca ... de ex. nimeni altcineva nu ar fi putut sa foloseasca e-mailul ei).

Succes.

p.s. Am avut un client intr-o situatie similara. Angajat la prima abatere, concediat fiindca a refuzat cu inadratnicie sa participe la o sedinta obligatorie, esentiala pentru el si pentru altii, si in general nu statea la postul de lucru, ci mai mult pe la alti colegi "la o sueta" sau la tigara. Curtea de apel a zis ca aceastea nu sunt fapte atat de grave incat sa justifice concedierea, care a fost apreciata ca prea brusca (cica ar fi trebuit sa ii mai dea o sansa angajatorul).

Alte discuții în legătură

Ajutor Liviu Popescu Liviu Popescu Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)